Home > AI > Herken de deepfake: afwezigheid hartslag onderscheidt deepfakes van echte video’s

Herken de deepfake: afwezigheid hartslag onderscheidt deepfakes van echte video’s

hartslag

Video’s van menselijke gezichten bevatten een hartslag, die bij computergegenereerde gezichten afwezig is. Onderzoekers kunnen hiermee succesvol deepfakes herkennen.

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: de deepfakes. De makers hiervan passen met behulp van deep learning filmpjes, foto’s en geluidsfragmenten aan. Met deze vorm van kunstmatige intelligentie kunnen ze bijvoorbeeld een gezicht in een filmpje vervangen door dat van een beroemdheid.

Op het eerste gezicht klinkt dit als een onschuldig grapje; maar deze technologie heeft verstrekkende gevolgen. De nepvideo’s laten beroemdheden figureren in pornofilms en politici statements afleggen die ze in het echt nooit over hun lippen zouden krijgen. Zo wordt het niet alleen eenvoudig om reputaties te schaden, maar ook om bijvoorbeeld verkiezingen te beïnvloeden.

Zegt Obama dat nou echt? Video: BuzzFeed

Echt of nep?

Deepfakes zijn nauwelijks van echt te onderscheiden en relatief makkelijk te fabriceren. We dreigen af te stevenen op een wereld waarin niemand meer met zekerheid kan zeggen wat echt is en wat niet. Tools om de neppe video’s te herkennen zijn dus meer dan welkom.

Daarom is men naarstig op zoek naar kenmerken die een menselijk gezicht van een computergegenereerd gezicht kunnen onderscheiden. Italiaanse onderzoekers hebben nu een succesvolle methode hiervoor ontwikkeld met behulp van een typisch menselijke eigenschap: de hartslag.

Keanu Reeves, dat is toch die acteur uit… Forrest Gump? Video: TheFakening

Kleurcode

Met elke hartslag pompt je hart bloed door heel je lichaam, dus ook je gezicht. De stroming van het bloed onder je huid resulteert in minieme kleurvariaties in een regelmatig patroon. Met het blote oog zijn deze variaties niet waar te nemen, maar met behulp van slimme algoritmes slaagden de onderzoekers erin dit signaal te detecteren. Hiervoor moesten ze wel eerst kleurveranderingen door andere zaken zoals hoofdbewegingen en belichting wegfilteren. Uiteindelijk zagen ze een duidelijk verschil tussen de echte filmpjes mét hartslag en de computergegenereerde zonder.

Arjen Lubach gebruikte deepfaketechnologie vorig jaar in de aankondiging van het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach. Video: vpro Zondag met Lubach

Kat en muis

Er zijn nog allerlei andere manieren in ontwikkeling om deepfakes te herkennen. Zo bleek eerder al dat deepfakes veel minder variatie aan gezichtsuitdrukkingen bevatten dan echte filmpjes. Hoewel deze slimme trucs geruststellend zijn, blijft het oppassen geblazen. Deepfaketechnologie is namelijk heel goed in leren. We bevinden ons in een kat-en-muisspel waarin deepfakes steeds realistischer worden en anderen steeds nieuwe technieken moeten blijven verzinnen om ze te kunnen herkennen. Waarschijnlijk is het een kwestie van tijd voordat de eerste deepfakes met een kunstmatige hartslag hun intrede doen.

Bronnen: SPIE. Digital Library, SPIE.org

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.