Home > In de media > Hardlopers zijn doodlopers | Column

Hardlopers zijn doodlopers | Column

strava heatmap

P

rivacy; je kunt geen krant openslaan of website aanklikken, of ergens gaat het wel over privacy. En dan natuurlijk vooral het gebrek daaraan. Het is de keerzijde van onze digitale vooruitgang. We hebben de wereld in onze broekzak dankzij smartphones; maar helaas is diezelfde broekzak ook wereldwijd eenvoudig te traceren, dankzij die mobiele telefoon erin. Zo ook de broekzakken van militairen wereldwijd. Je zou het niet verwachten, maar zelfs wanneer zij zich op een supergeheime basis bevinden, blijkt nu dat we ze tóch online kunnen spotten. Dat wil zeggen: de sportieve militairen die met regelmaat een stukje gaan hardlopen én daarbij een nogal geliefde app onder hardlopers gebruiken om hun loopje te tracken: Strava.

Eind vorig jaar kwam die tracking-app met een prachtige interactieve heatmap naar buiten. Daarop zie je waar de 27 miljoen gebruikers van de app zich wereldwijd bevinden en hoe hun hardlooproutes eruitzien. Waar niemand loopjes logt, is de kaart zwart en waar wel activiteit is, licht de kaart op. Zo ook in de verlaten gebieden waar militairen op missie gestationeerd zijn. Wie even zijn best doet, kan zelfs de namen van die militairen achterhalen. Nuttige informatie voor de vijand, die vast wel wil weten wanneer een groepje militairen zijn post verlaat om even een stukje te gaan lopen. Een oplettende twitteraar sprak er onlangs de schande van, en dat resulteerde in wereldwijd in verlegenheid gebrachte legereenheden. Pijnlijk gevalletje ‘pas je privacy-instellingen aan’.

Achterlopende technologie

Het is weer een treffend voorbeeld van hoe gebruikers van technologie zich toch niet helemaal bewust lijken van de risico’s ervan. Het tegenovergestelde gebeurt ook: dat gebruikers heel goed weten wat deze risico’s zijn, maar dat de technologie zelf hopeloos achterloopt. En dat gebeurt niet eens zo ver bij die hardlopende militairen vandaan: bij onder meer oorlogsfotografen. Zij zijn nog altijd aangewezen op slecht beveiligde, digitale camera’s. Grote merken als Canon, Olympus, Sony, Fuji en Nikon hebben namelijk nog altijd geen encryptie of andere vormen van beveiliging op hun camera’s ingebouwd; iets waar smartphones wél aan voldoen. Niet alleen voor een oorlogsverslaggever zelf, maar ook voor zijn vastgelegde bronnen is het levensgevaarlijk wanneer foto’s of video’s in verkeerde handen vallen. Zonder versleuteling van bestanden kunnen fotografen hun materiaal onmogelijk beschermen. Al in 2016 riepen fotografen de grote merken daarom op daar iets aan te doen, maar nog altijd lijkt dat niet al te hoog op de agenda’s te staan. Het gevolg is dat fotografen nu vaak naar hun mobieltjes grijpen om misstanden vast te leggen. Dat levert weliswaar mindere kwaliteit, maar is dankzij standaard encryptie in elk geval veiliger. Het is te hopen dat de fotografie-giganten snel gehoor geven aan de privacywens van hun gebruikers. En eh, laten we vooral ook hopen dat oorlogsfotografen niet gaan hardlopen.

Deze column verscheen eerder in Technisch Weekblad.
You may also like
Vivianne bij RTL Boulevard over de social media van terroristen
Wat zijn de favo social media van terroristen? | Techionista’s Vivianne op RTL Boulevard
Hacking the brain
Hoofdzaken | Column Technisch Weekblad
Burgerking spam
Spraakspam | Column Technisch Weekblad
Offline leven onrealistisch
Offline leven is onrealistisch | Column Technisch Weekblad

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.