Home > Cyber > Hacker die wachtwoorden-zoekmachine maakte: ‘Mijn doel is bereikt’

Hacker die wachtwoorden-zoekmachine maakte: ‘Mijn doel is bereikt’

Techionista's Vivianne aan de desk bij RTL Boulevard naast Nicolette Kluijver

Hoewel het bepaald niet nieuw is, werd het afgelopen week wel weer pijnlijk duidelijk: er worden gruwelijk veel wachtwoorden verhandeld op de dark web. De kans dat er ook een wachtwoord van jou tussen zit, is vrij groot: van zo’n 3,3 miljoen Nederlanders zijn data ooit gelekt; bijvoorbeeld toen LinkedIn een paar jaar geleden gehackt werd en mailadressen en wachtwoorden werden buitgemaakt. Een ethisch hacker die zichzelf d0gberry noemt, vond het verontrustend hoe makkelijk het is om wachtwoorden in bezit te krijgen en besloot daarop dat ook voor leken inzichtelijk te maken. Hij maakte een eenvoudige zoekmachine waarop je je e-mailadres in kon tikken. Met een beetje pech rolde je wachtwoorden er vervolgens uit.

Omdat het niet zijn doel is mensen in de problemen te brengen, liet d0gberry alleen de eerste letters van een mailadres en wachtwoord zien: genoeg voor de eigenaar om ze te herkennen. Bij RTL Boulevard vertelde ik erover. Tijdens de uitzending lukte het om per mail contact met de ethisch hacker te hebben. Ik vroeg hem of hij niet bang was voor juridische consequenties nu hij zoveel data inzichtelijk had gemaakt. Zijn reactie: ‘Ik ben geen advocaat, en er is geen advocaat die er een harde uitspraak over wil doen. Dus ik heb hem maar weer uitgezet. Doel is inmiddels wel bereikt, want half Nederland heeft vandaag zijn wachtwoord veranderd. En op Shakespeare gegoogled :D’

De zoekfunctionaliteit heeft d0gberry inmiddels dus uitgezet. Weten of je gegevens op een datadump terecht zijn gekomen? Neem een kijkje op haveibeenpwnd.com. Tips over hoe je jezelf kunt beveiligen vind je op laatjeniethackmaken.nl.

Wat Shakespeare betreft: daar hebben wij ook maar even op gegoogeld… Dogberry is een personage uit de romantische komedie ‘Much ado about nothing’. Weet je dat ook weer.

Bekijk hier het fragment van RTL Boulevard:

You may also like
Waarom openbare wifi-netwerken gevaarlijk zijn

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.