Home > Software > Google komt met depressie-test

Google komt met depressie-test

Wie doet het niet: hulp vragen aan dokter Google door symptomen door de zoekmachine te halen (en te huiveren bij de uitkomsten). Dit weet ook de Amerikaanse organisatie voor psychische problemen NAMI. Zij gingen met Google om tafel om meer mensen met een depressie te helpen. Uitkomst: een depressie-test die automatisch verschijnt zodra op ‘depressie’ wordt gegoogeld.

De cijfers liegen er niet om: vijf procent van alle zoekopdrachten is gerelateerd aan gezondheidsvragen. In sommige gevallen echt een uitkomst om zoveel informatie onder je vingers te hebben. Maar mijn hemel, wat zwerven er toch ook onzin-remedies en horrorverhalen over het web. De Amerikaanse organisatie NAMI (National Alliance on Mental Illness) is zich hiervan bewust en wil zich inzetten om mensen met een mogelijke depressie te voorzien van de juiste informatie. Volgens de NAMI krijgt 1 op de 5 Amerikanen vroeg of laat met depressie te maken, terwijl slechts de helft van deze enorme groep hiervoor behandeld wordt. Om meer mensen aan te sporen met hun klachten naar de dokter te stappen, werkt de NAMI samen met Google.

Wanneer Amerikanen vanaf nu ‘clinical depression’ googelen op hun mobiele telefoon, verschijnt boven de eerste zoekresultaten de optie om een online depressie-test uit te voeren. De test is vooral bedoeld om het niveau van depressie te bepalen en gebruikers genoeg handvatten te bieden voor een gesprek met een echte arts. Volgens de NAMI is het een eerste stap richting een diagnose en moet de actie vooral helpen bij het creëren van awareness rondom het onderwerp depressie.

What’s in it for Google?

Hoewel alle aandacht voor depressie alleen maar toegejuicht kan worden, wordt er door sommigen toch met argusogen naar deze actie van Google gekeken. Want hoe veilig is de ongelooflijk gevoelige informatie over je psychische gesteldheid bij de tech-gigant? Ik moet toegeven dat ik me ook even afvroeg: “What’s in it for you, Google?”. Maar de zoekreus toont begrip voor de gevoeligheid van deze informatie en benadrukt dat deze data niet opgeslagen wordt. Zakelijk bekeken is ook Google erbij gebaat als gebruikers informatie vinden die relevant én correct is, in plaats van nep-nieuws en indianenverhalen waar geen gebruiker beter van wordt. En zo is dit uiteindelijk toch een win-winsituatie en bovendien een broodnodige stap richting openheid rondom depressie.

You may also like
graphic van vrouwelijk persoon met gezichtherkenning
Google verwijdert genderlabels uit beeldherkenningssoftware om vooroordelen te vermijden
Gaat Google censureren?
Komt Google met gecensureerde versie voor China?
artist impression van een oogscan
Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan
Diversiteit
Google, Uber en meer diversiteit in de techscene | Techionista op BNR

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.