Home > Devices > Gegijzelde teddyberen | Column Technisch Weekblad

Gegijzelde teddyberen | Column Technisch Weekblad

teddybeer met camera
E

en paar weken geleden ben ik bevallen van een dochter. Mijn eerste kindje. En zoals het een zelfverklaard techionista betaamt, leek het me mooi om mijn kind maar meteen kennis te laten maken met technologie. Op mijn verlanglijstje: een over-the-top-connected babyfoon. Zo eentje die het aantal decibellen van haar huiltjes meet en bij voldoende volume een repertoire aan slaapliedjes inzet. Zo eentje met een zelflerend algoritme dat conclusies verbindt aan het aantal decibellen van babylief en de duur van haar slaapjes. Zo eentje die in een bijbehorende app adviezen geeft op basis van mijn dochters data: de beste slaaptijden, kamertemperatuur, luchtvochtigheid, voedingstijden. Zo eentje met een camera die als gimmick een leuk videodagboekje bijhoudt. Zo eentje die in verbinding staat met de – eveneens – connected wieg, die automatisch begint te wiegen bij voortijdig ontwaken van de baby. Zo eentje, kortom, die ervoor zorgt dat je geen kind hebt aan je baby.

Nou, om een lang verhaal kort te maken: zo’n babyfoon bestaat dus niet. Althans, ik heb ‘m niet kunnen vinden. Een slimme wieg die het wiegen van moeders overneemt overigens wel. Die stond óók op mijn verlanglijstje. Maar toen ik dat deelde op social media, kreeg ik de wind van voren. Je wordt toch geen moeder om een wieg je baby te laten troosten?! Nee, natuurlijk niet! Ongehoord en gemakzuchtig! En onzeker als een kersverse moeder is, heb ik uiteindelijk ‘saai’ houten wiegje aangeschaft, waar niets connected aan is.

Misschien maar goed ook. Niet eens zozeer vanwege het gemakszuchtigheidsargument, maar wel omdat de data van dergelijke wiegjes nog niet gegarandeerd in goede handen zijn. Het is treurig, maar waar: wie een connected apparaat in huis haalt, loopt het risico dat verzamelde gegevens in verkeerde handen vallen.

Neem nou het onfortuinlijke geval van de gegijzelde teddyberen. Want ja: ook knuffels zijn tegenwoordig ‘smart’. Ouders en kinderen kunnen elkaar via zo’n slimme beer spraakberichtjes sturen, die de knuffel vervolgens ten gehore brengt. Omdat je kind misschien wel makkelijker met zijn beer praat dan met jou, worden angsten of geheimen ook makkelijker door hem gedeeld. Maar er zit een addertje onder het gras: je hebt het gevoel dat een connected wiegje of teddybeer veilig is bij jou thuis, maar het geheugen van die apparaten ‘woont’ op de servers van derde partijen. In het geval van de teddyberen op de servers van CloudPets, dat niet al te zorgvuldig met de beveiliging van haar data omging. En zo gebeurde het dat 2,2 miljoen gesproken berichten in handen vielen van hackers die nu losgeld eisen. Saillant detail: CloudPets heeft nog verzuimd te laten weten wie precies het slachtoffer zijn van de hack.

Dus helaas… het gaat tegen mijn principes als techionista in, maar voorlopig blijft mijn kind hartstikke disconnected, veilig in mama’s wiegende armen met een heel domme beer.

Deze column verscheen eerder in Technisch Weekblad.
You may also like
Waarom openbare wifi-netwerken gevaarlijk zijn

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.