Home > Coolness > Geen groene vingers? Deze robot wel!

Geen groene vingers? Deze robot wel!

Voor wie geen groene vingers heeft, maar toch wat planten in huis wil, hebben we goed nieuws! Er is nu de Hexa: een robot die naar het zonnigste plekje wandelt en om aandacht zeurt als het tijd is om je groene vriend te bewateren. 

Het overkomt me elk voorjaar: ik krijg lentekriebels en tast weer eens diep in de buidel om mijn huis te trakteren op veel groen. Maar tegen de tijd dat de zomer is aangebroken, hebben al die plantjes hun kopjes al depressief en uitgedroogd laten hangen. Ik heb gewoon geen groene vingers. Dat, en ik ben een ontzettende luie donder als het aankomt op het bewateren van die dingen. Planten overleven het bij mij niet.

Tianqi Sun, de CEO van roboticabedrijf Vincross heeft daar blijkbaar ook last van. Zijn oplossing: Hexa. Een robot die het plantje altijd in de zon zet én zorgt dat je hem niet vergeet. Want zodra uitdroging dreigt, begint de krabachtige robot ongeduldig met zijn pootjes te tikken.

hexa, de robot voor planten

In een blog van Tianqi schrijft hij waarom hij Hexa ontwikkeld heeft:

‘Elk leven heeft zijn eigen default setting; ook mensen. Wij mensen zijn niet gebouwd om af te dalen naar de bodem van de oceaan om die wondere wereld daar te verkennen; en het was evenmin de bedoeling dat we lucht in konden vliegen met de wolken onder onze voeten. We zijn niet gemaakt om te landen op de maan om vanuit daar naar onze blauwe knikker te kijken. Miljoenen jaren hebben mensen hun ‘settings’ moeten accepteren. Pas sinds de vorige eeuw zijn we die regels gaan doorbreken. We vonden onderzeeërs uit, vliegtuigen, het Apollo-programma; die ons in feite geholpen hebben te breken met onze default settings. 

Planten daarentegen hebben miljarden jaren nog geen beweging kunnen ervaren. Nog niet eens een klein beetje. Hun hele leven moeten ze blijven waar ze geboren zijn. Zouden zij er niet naar verlangen om te breken met hun settings? Als mensen almaar bezig zijn hun settings op te heffen met technologie, hoe zit dat dan met planten? Ik weet het antwoord niet, maar ik zou dolgraag een beetje technologie willen delen met planten. Met een robot als basis kunnen planten hun eigen mobiliteit en interactie ervaren. Ik hoop dat dit project wat inspiratie brengt in de relatie tussen tech en de default settings van planten.’ 

hexa de plantenrobot heeft dorst

Kost dat?

Van robots wordt menig Techionista blij, maar of je 949 dollar over hebt om je ontbrekende groene vingers te vervangen… Tja, da’s de vraag. Meer info vind je hier.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.