Home > Games > Gamen als medicijn: videogame goedgekeurd als behandelmiddel voor kinderen met ADHD

Gamen als medicijn: videogame goedgekeurd als behandelmiddel voor kinderen met ADHD

Amerikaanse artsen mogen nu officieel een videogame voorschrijven aan kinderen met ADHD. De Food and Drug Administration keurde voor het eerst een videogame goed als behandelmiddel.

Het klinkt gek: na een bezoekje aan een arts de deur uitlopen met het advies eens flink te gaan gamen. Toch mogen artsen nu officieel een videogame voorschrijven als deel van een behandeltraject. Het spel EndeavorRx werd goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), als onderdeel van de behandeling van ADHD bij kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud.

Op het eerste gezicht ziet het spel er redelijk standaard uit: je moet een parcours afleggen in een fantasiewereld en af en toe een bonuspunt uit de lucht pakken. Maar het spel is specifiek ontworpen om het concentratievermogen optimaal te trainen. Een speler moet verschillende taken tegelijk uitvoeren en leert afleidende prikkels te negeren.

Langdurig onderzoek

Het spel doorstond een langdurig onderzoek voordat het officieel als behandelmiddel over de digitale toonbank mag gaan. Zeven jaar lang onderzochten artsen de effectiviteit en mogelijke bijwerkingen van de videogame. De resultaten zijn positief: kinderen die het spel vier weken lang, vijf dagen per week, 25 minuten per dag speelden, lieten significant meer verbetering zien in hun concentratievermogen dan kinderen in de controlegroep. Die laatste groep moest het doen met een woordspelletje in plaats van EndeavorRx. Er kwamen geen ernstige bijwerkingen aan het licht, al rapporteerden de onderzoekers wel enkele milde gevallen van hoofdpijn en frustratie.

Aan de trailer te zien is het geen straf om dit ‘medicijn’ te gebruiken.

Een kanttekening is op zijn plaats: het onderzoek is netjes uitgevoerd, maar de onderzoekers hebben wel banden met het bedrijf dat het spel ontwikkelde. Ook geven deze artsen zelf aan dat het spel geen alternatief is voor de reguliere behandelingen. Het kan echter wel een mooie aanvulling hierop zijn. Helaas: van ‘a game a day keeps the doctor away’ is dus vooralsnog geen sprake.

Andere digitale therapieën

Het is de eerste keer dat de FDA een videogame officieel heeft goedgekeurd als behandelmiddel. Om dit mogelijk te maken was een nieuw soort wettelijke classificatie nodig. Dit maakt het makkelijker voor vergelijkbare nieuwe digitale behandelmiddelen om officiële goedkeuring te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een virtual reality-omgeving die patiënten met brandwonden afleidt van hun pijn, of een spel dat Alzheimer in een vroeg stadium helpt te herkennen.

Voordat je naar de digitale apotheek rent: het spel is nog niet algemeen toegankelijk. Wel kunnen geïnteresseerden zichzelf op een wachtlijst plaatsen.

Credit header: Akili Interactive
Bronnen: FDA.gov, The Lancet, Akili Interactive, The Verge


Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.