Home > Apps > Filtert de nachtmodus van je telefoon de verkeerde kleur licht?

Filtert de nachtmodus van je telefoon de verkeerde kleur licht?

Jongen achter laptop in het donker

Blauw licht in de avond is mogelijk helemaal niet zo slecht voor ons dag-nachtritme. Onderzoek met muizen wijst in de richting dat onze telefoons ‘s avonds juist geel licht zouden moeten filteren.

Het lijkt een algemeen bekend feit: als je ‘s avonds wordt blootgesteld aan blauw licht, gooit dat je slaapritme in de war. Daarom filteren talloze apps deze kleur geleidelijk weg terwijl de zon achter de horizon verdwijnt. Maar eigenlijk is dit best gek. In een natuurlijke omgeving word je overdag juist meer blootgesteld aan warme, geelachtige tinten, terwijl de schemering een koele blauwe deken met zich meebrengt. Geel licht betekent wakker blijven en opletten, en bij blauw licht mag je langzaam een beetje slaperig worden, zou je denken.

Lichtgevoelig eiwit

Waar komt het idee dan vandaan dat blauw licht de boosdoener is die ons ritme in de war schopt? In je ogen zitten eiwitten die de felheid van licht registreren. Met behulp van deze informatie zet je lichaam de biologische klok gelijk aan het dag-nachtritme van zonsopgang en zonsondergang. Die eiwitten blijken het meest gevoelig te zijn voor blauw licht. Daarom zou je zeggen dat blauw licht onze biologische klok het meest beïnvloedt.

De schemering brengt een blauwe deken met zich mee.

Kegeltjes

Uit het onderzoek met muizen bleek echter dat er nog andere factoren meespelen. In je ogen zitten kegeltjes, waarmee je kleuren van elkaar onderscheidt. Die kegeltjes verminderen het effect van blauw licht op je biologische klok juist. Het muizenonderzoek liet zien dat door dit kegeltjeseffect geel licht een grotere invloed had op de biologische klok dan blauw licht van dezelfde sterkte.

Weg met die app?

Grote kans dat we met onze goedbedoelde apps dus de verkeerde kleur licht filteren. Warme, gelige kleuren zijn voor overdag, koele, blauwe kleuren voor ‘s avonds. Draai je dit om, dan raakt je lichaam in de war en staar je ‘s avonds naar het plafond. Maar uit dit onderzoek bleek ook weer duidelijk wat al eerder bekend was: de felheid van het licht is het allerbelangrijkst. De invloed van kleur is veel subtieler. Dus, het is een cliché, maar je scherm ‘s avonds helemaal wegleggen blijft het beste. Of in ieder geval flink dimmen.

Van muis naar mens

Nou zijn muizen natuurlijk geen mensen. Het is de vraag in hoeverre deze resultaten te vertalen zijn naar mensen, daar is nog meer onderzoek voor nodig. Bovendien zijn muizen ook nog eens nachtdieren. Maar uit eerder onderzoek blijkt dat de biologische klok bij verschillende zoogdieren redelijk vergelijkbaar werkt. Ook als je ‘s nachts actief bent, moet je lichaam tenslotte wel weten wanneer het nacht is. 

Bron: The University of Manchester     

You may also like
Vivianne RTL Boulevard
Techionista’s Vivianne op RTL Boulevard over blauw licht en mobieltjes
Gauss: eindelijk een goedkope, superslimme zonnebril

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.