Home > Devices > Feestje bij Apple: de iMac bestaat 20 jaar

Feestje bij Apple: de iMac bestaat 20 jaar

Luuk Ikink en Vivianne Bendermacher bij RTL Boulevard met een iMac

Afgelopen zondag was het feest bij Apple. De iconische iMac bestaat namelijk 20 jaar. Het kleurige, doorzichtige kastje was een game changer. Niet alleen voor het bedrijf dat toen nog op het randje van de afgrond stond; het was ook de comeback voor Steve Jobs. 

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar eind jaren negentig had Apple het zwaar. Steve Jobs was jaren eerder al de laan uitgestuurd, omdat er niet met hem te werken viel; of misschien stapte hij wel vrijwillig op; daarover zijn de meningen verdeeld. En Apple? Dat bedrijf zwabberde. Voorgangers van de iMac: de Apple II en de originele Mac konden de toenemende concurrentie het hoofd niet langer bieden. Het kwam Apple in 1997 op een verlies van 878 miljoen dollar te staan. Het was tijd voor een laatste noodgreep. Toenmalig CEO Gil Amelio besloot vervolgens de startup van Steve Jobs – die ondertussen niet stil had gezeten – NeXT te kopen. Mét Steve Jobs erbij.

Opgestaan, plaats vergaan

Echt dankbaar kun je Jobs waarschijnlijk niet echt noemen; want al snel wist hij de board ervan te overtuigen Amelio eruit te knikkeren en hemzelf interim CEO te maken. Dat bleek echter wel een goede move van Apple te zijn… Want Jobs wist het tij voorgoed te keren. Hij ging terug naar de tekentafel en stelde de basisvraag voor ondernemers: wie zijn nou écht onze belangrijkste klanten en waar hebben zij de grootste behoefte aan. Het leidde tot deze simpele productmatrix:

Apple product-matrix 1997

Het idee was simpel: de klanten van Apple waren ofwel consumenten óf professionals die Apple-producten beroepsmatig gebruiken. En die klanten hadden twee behoeftes: een computer voor thuis en eentje voor onderweg. Jobs besloot andere projecten zoveel mogelijk te killen, en verder te gaan met deze vier producten. En dat betekende meteen de geboorte van de iMac; nog geen tien maanden na Jobs’ aantreden als interim CEO.

Inspiratiebron

De kersverse iMac, die trouwens zo’n 1300 dollar moest kosten, werd een inspiratiebron voor de hele markt. Niet langer werden de lelijke, beige kasten van weleer geaccepteerd: een computer kon blijkbaar ook speels en kleurig zijn. Maar de nieuwe pc luidde ook het einde van het floppy-tijdperk in. Jobs vond namelijk dat het de hoogste tijd werd om het internet eindelijk te omarmen en met een product te komen dat het kinderlijk eenvoudig moest maken om online te komen. Want let wel: we hebben het hier over 20 jaar geleden, mensen. Toen was toegang tot internet nog niet zo eenvoudig. En omdat je via datzelfde internet prima bestanden uit kon wisselen, vond Jobs dat het ook maar gedaan moest zijn met de good old floppy. Weg met die schijfjes! Dat kwam hem trouwens op stevige kritiek te staan. Grappig hoe vergelijkbaar dat is met het recentelijk verdwijnen van de audiojack in iPhones en de push naar bluetooth headsets door Apple. Verguisd werd de techgigant! En nu volgen toch steeds meer concurrenten met dezelfde move. Zo ging het ook met de floppy. Even testen? Vraag voor de gein eens aan de jongere generatie wat een floppy is… Juist: no clue!

Dikke winst

De iMac legde Apple bepaald geen windeieren. Waar het bedrijf in 1997 nog 878 miljoen dollar verlies schreef, stuwde de introductie van de iMac (en vooruit: ook flinke kostenbesparingen) het bedrijf weer naar een winst van 414 miljoen dollar. Apple was er weer. En dat succes duurt nog altijd voort. De nieuwe kwartaalcijfers zijn onlangs weer bekend gemaakt, en wederom weet de techreus een omzetgroei te laten zien: 16 procent ten opzichte van vorig jaar om precies te zijn. Al zijn er wel ietsje minder Macs verkocht (-3%)…

Bij RTL Boulevard stond ik met een originele iMac aan de desk. In de iconische kleur Bondi Blue, naar de Australische kustlijn van Bondi Beach. Je kunt het fragment hier terugkijken:

You may also like
Techionista's Vivianne bij RTL Boulevard over Lisa Brennan-Jobs
Hoe was Steve Jobs als vader? Volgens dochter Lisa niet zo best
Siri komt onverwachts met pikante uitspraken in Boulevard
Prisma foto-app
VLOG | Dit zijn de 3 meest gedownloade iOS-apps van 2016 in Nederland
Siri reageert nu gepaster op meldingen van seksueel misbruik

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.