Home > Devices > Eerste hulp bij digitale verslaving

Eerste hulp bij digitale verslaving

Verslaafd aan een mobieltje

Ik ben verslaafd. Aan mijn smartphone welteverstaan. Ondanks dat we bij ‘verslaving’ vaak denken aan middelen als drugs en alcohol, is er tegenwoordig een ander groeiend probleem: digitale gedragsverslaving. We hebben de drang om elk moment van de dag online te zijn, te swipen, liken, gamen, sharen en mailen. En dat terwijl dit lang niet altijd goed voor ons is. Waarom doen we dit? En nog belangrijker: zijn we nog te redden? Het boek ‘Superverslavend’ heeft antwoorden!

Hoeveel uur per dag staar jij naar het scherm van je telefoon? Hoe vaak pak je je smartphone op? Lastig in te schatten, hè? Vaak gaat dit als vanzelf, maar gemiddeld kijken we zo’n 3 uur per dag op onze telefoon en pakken we deze 39 keer op. Ik ben bang dat ik zelf nog wel eens boven dit gemiddelde zit (damn you, Pinterest!). Maar ik ben niet alleen: meer dan de helft van de westerse wereldbevolking heeft namelijk minstens één digitale verslaving, zo blijkt uit onderzoek. En dit speelt zich niet alleen thuis af, maar ook op kantoor: gemiddeld wordt een mailtje binnen 6 seconden gelezen. Het duurt vervolgens zo’n 25 minuten voor je weer volledig geconcentreerd verder kunt werken, dus met 25 van dit soort onderbrekingen op een dag ben je eigenlijk nooit volledig productief. Hoewel het op de korte termijn heerlijk is om het gevoel te hebben dat je altijd up-to-date bent of om door een eindeloze newsfeeds te scrollen, lijden we hier op de lange termijn onder. We slapen slechter, communiceren minder goed en onze aandachtsspanne wordt steeds korter. Adam Alter, docent marketing en psychologie aan New York University, schreef hierover het boek ‘Superverslavend’. In dit razend interessante boek legt Alter uit wat gedragsverslaving is, hoe het ontstaat en wat er tegen te doen valt.

Superverslavend | Adam Alter

Digitale suiker

Het is geen toeval dat zo veel mensen op dit moment kampen met digitale verslaving. Adam Alter legt uit dat achter veel technologieën zoals apps en games mechanismen schuilgaan die wij mensen simpelweg niet kunnen weerstaan. Bedoeld of onbedoeld voeren deze mechanismen ons brein met digitale suiker. In het boek worden zes mechanismen beschreven, waaronder het krijgen van feedback. Als mens hebben we de behoefte om te leren en daarom zijn we constant op zoek naar feedback vanuit onze omgeving. Positieve en onvoorspelbare feedback motiveert ons om door te gaan. Zo lijkt de bekende like-knop op Facebook met elk duimpje omhoog te roepen: ‘Ga zo door!’. En daarom gaan we eindeloos door met posten en sharen, in de hoop weer positieve feedback te krijgen.
Een andere vorm van digitale suiker zijn cliffhangers. Wij mensen zijn ingesteld op afronding, willen dat een verhaal een einde heeft en willen een puzzel oplossen. Een los eindje motiveert ons om nét nog even door te gaan. Dit maakt dat we hele weekenden binge-watchen op Netflix, maar veel meer apps en diensten maken op een sneaky manier gebruik van micro-cliffhangers die ons niet los laten. Als je je er bewust van bent zie je het overal. Zo is er de verslavende shop-app Gilt: een platform waar op de meest onverwachte momenten aanbiedingen op designer kleding worden geplaatst. De aanbiedingen verschijnen na het verversen van je scherm, waardoor elke verversing een micro-cliffhanger wordt die we steeds weer willen ervaren en ons niet los laat.

Is er nog hoop?

Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten: volgens het boek is er nog hoop! Met eye-openers en slimme tips leidt Alter je uit het digitale doolhof. Kwestie van een aantal kleine aanpassingen in je omgeving en gewoontes. Een voorbeeldje: laad jij ook ’s avonds je telefoon op naast je bed? Helemaal fout! Hierdoor wordt de verleiding enorm groot om voor het slapengaan nog éven die ene app te checken, wat vervolgens vaak langer duurt dan gepland. Je lichaam krijgt hierdoor niet het signaal om te gaan rusten, waardoor je minder goed slaapt en niet fit wakker wordt. Stel nu dat je je telefoon aan de andere kant van de slaapkamer oplaadt. Dit lijkt een kleine verandering, maar voor je gedrag kan het een wereld van verschil maken.
Een andere slimme tip is de om een serie niet per aflevering te kijken, zodat je steeds eindigt met de cliffhanger. Maar om juist net voor de cliffhanger te stoppen, of net nadat deze is opgelost in de nieuwe aflevering. Vergt wat oefening, maar het is het proberen waard.

Meer lezen?

Als je nog meer van dit soort tips wil lezen, duik dan vooral in het boek! Als jij het ook zo moeilijk vindt je telefoon weg te leggen is een feest der herkenning gegarandeerd. Dus zet je smartphone uit en ga weer eens ouderwets met een boek op de bank. Zo eentje van papier, die je niet hoeft op te laden en onmogelijk te gebruiken is in het donker. Zal je goed doen!

Beeld: Texting in NYC via photopin (license)

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.