Home > Advertorial > Een recept voor een succesvolle kunstmatige intelligentie-strategie | Techionista interviewt Avanade

Een recept voor een succesvolle kunstmatige intelligentie-strategie | Techionista interviewt Avanade

Tijdens het European Women in Technology-event in Amsterdam liep Techionista’s Timna twee kopstukken van het internationale IT-consultancybureau Avanade tegen het lijf: Tripti Sethi – Advanced Analytics Lead Europe en Violetta Senda – Senior Director Digital Strategy Europe. Natuurlijk waren de twee niet geheel toevallig op het evenement aanwezig: ze verzorgden een talk met de intrigerende titel: Geek + EI = succes in AI. Daar wilde Timna meer van weten. Een gesprek met Tripti en Violetta!

Eerst even concreet… Die functienamen laten nogal wat aan de verbeelding over. Wat dóen jullie nou precies? Tripti, kun je aan deze leek uitleggen wat je doet?

Tripti: “Zeker! Als ik aan een leek zou moeten uitleggen wat analytics betekent, zou ik zeggen dat het niets meer of minder is dan het maken van een beslissing gebaseerd op data. Of het nou gaat om data voortkomend uit bedrijven, uit sensoren, of zelfs ons social media-gebruik; we crunchen het op de een of andere manier om te komen tot inzichten die je kunt gebruiken voor bedrijfsbeslissingen, om een betere verkoop te genereren, voor winst, om dichter tot je klanten te komen, voor een betere klanttevredenheid en ga zo maar door.”

Violetta: “Ik leid in de UK een team van specialisten die ervaring hebben binnen verschillende industrieën; denk aan het bank- of verzekeringswezen. Zij zijn ervaren in het waarnemen van veranderingen en transformaties die nu plaatsvinden. Wat we doen? We adviseren de leiding van bedrijven, om ze te helpen beter met veranderingen om te gaan, en om zich beter aan te passen aan technologische trends, zodat ze hun marktaandeel kunnen verbeteren en beschermen.”

Violetta Senda en Tripti Sethi van Avanade

In jullie talk benadrukken jullie dat de combinatie van geek skills en emotional intelligence (of EI) noodzakelijk is voor succes met artificial intelligence. Wat is dat EI precies?

Violetta: “Als we het hebben over EI in het algemeen, zou ik zeggen dat dat zo’n beetje de helft van je brein beslaat. En dan heb ik het niet over het ‘logische’ deel, maar over het deel dat verantwoordelijk is voor je gevoelens. Het deel dat je in staat stelt verder te kijken dan je eigen belang, maar ook te kijken naar het belang van je community. Dat gevoelig is voor schoonheid, wat je vaak terugziet in mooi design. Dat nadenkt over eenvoud: wat de basis is van strategisch denken. Het is je afvragen hoe iets in de context past. Of het past bij een sociale omgeving. Dat allemaal samen vatten wij samen als ‘Emotionele Intelligentie’. Een heel belangrijk element. Dat word je niet geleerd tijdens je studie: het is een vermogen dat je verkrijgt door ervaring en door je sociale achtergrond. Het is een skill die je zelf kunt ontwikkelen. Wat wij graag willen overbrengen, is dat je die skill meer moet gaan gebruiken.”

Volgens jullie moet die EI samenwerken met Geek-Skills. Hoe moet ik dat dan voor me zien?

Tripti: “We hebben veel gevallen gezien waar technologie er enkel was for the sake of techologie. Dat werkt dus niet. Strategie for the sake of strategie werkt evenmin; je hebt de juiste technologie nodig. Het zou een tandem moeten zijn; zoals alles in het leven. We geven vaak de smartphone als voorbeeld. Elke smartphone op de markt heeft heel veel technologie als basis; maar toch maakt ieder van ons een persoonlijke afweging bij de keuze voor een smartphone. Die keuzes worden gedreven door hoe we ons voelen bij de specifieke smartphone, hoe de user interface is, hoe gebruiksvriendelijk de smartphone voor ons is; we letten op de dingen die voor ons belangrijk zijn. En dat is waarom EI zo belangrijk is: een keuze wordt nooit gebaseerd op alleen maar technologie. Technologie is heel belangrijk, het is de basis; maar er is nog zoveel meer dan dat.”

Violetta: “Ja, er zijn veel soft-skills die meer opgenomen zouden moeten worden. We hebben jarenlange ervaring in IT-consultancy en we hebben projecten zien falen en zien slagen, en wat we inmiddels weten: er is een veel hogere slagingskans als je de twee combineert.

Tripti Sethi en Violetta Senda van Avanade

Heb je daar een concreet voorbeeld van?

Tripti: “Ik kan een project noemen dat zich afspeelde in Nederland, bij een verzekeringsmaatschappij. Het probleem: de maatschappij verloor veel meer geld aan claims, dan dat ze binnenkregen via nieuwe polissen. Ze wilden graag een technologische oplossing hiervoor. Wij hebben vervolgens onderzoek gedaan en kwamen tot een interessante conclusie. Er waren veel meer claims op het gebied van brand en inbraak in het segment van sociale huur, dan binnen de rijkere lagen van de bevolking. Dus dachten we, okay: we moeten komen met een home safety device, maar het moet wel heel simpel zijn in gebruik, zeer betaalbaar en het moet EI-elementen in zich hebben, zodat het ook sociaal voelt. We creëerden een sensor een soort van smart home device: dat was het technologisch concept. Maar zodra het apparaat vaststelde dat er ergens brand woedde of werd ingebroken, stuurde het een whatsapp-berichtje naar een vooraf ingestelde groep mensen; zo zat er een sociaal beleid aan vast. Daar zitten dan weer veel componenten van strategie en EI aan vast. Het was dus niet alleen de technologie; die was weliswaar fantastisch met veel internet of things-elementen; het had ook veel strategie en veel EI. En dát was het succes.”

‘Strategie’ is duidelijk belangrijk voor jullie. Toch voelt dat woord voor mij eerder ‘koud’ en ‘corporate’ en helemaal niet ’emotioneel’…

Violetta: “Als je vraagt hoe strategie en EI samenkomen, dan is dat waarschijnlijk op het niveau van begrijpen wat de uitdaging of wat een probleem is dat je probeert op te lossen. Strategie begint waar het probleem is. Met strategie zoek je naar manieren om een probleem in stukjes te knippen om ze vervolgens op te lossen door naar verschillende methodes of tools te kijken: naar best practices, of voorbeelden uit andere industrieën. Dat stop je vervolgens in een soort framework: dat kan een roadmap zijn, of een uitleg, of een suggestie, of aanbeveling. Denk maar aan lego: het is als een bouwwerk dat we afbreken en weer goed in elkaar zetten.”

Weten hoe EI en geek-skills dan uiteindelijk leiden tot een goede artificial intelligence, en waarom vrouwen zoveel waarde hebben voor deze ontwikkelingen? Check de video hierboven!

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.