Home > Devices > Een display op je huid met e-skin

Een display op je huid met e-skin

e-skin

Tablet, smartphone, wearables; we slepen tegenwoordig nogal wat schermen met ons mee. Leuk allemaal, maar hoe handig zou het zijn als we in de toekomst een display óp onze huid zouden kunnen dragen? Japanse onderzoekers ontwikkelden de e-skin: een flinterdun schermpje dat dit mogelijk maakt.

De e-skin is een flexibele display met OLED-lampjes van slechts 3 micrometer dik. Een ultradun scherm dus, want een micrometer is gelijk aan één duizendste deel van een millimeter (weet je dat ook weer). In dit laagje verwerkten de onderzoekers van de universiteit van Tokio een combinatie van organische en niet-organische stoffen. Hiermee zorgen ze ervoor dat de display niet vervelend aanvoelt op de huid en tegelijkertijd genoeg bescherming biedt, zodat de speciale OLEDs kunnen werken. Een veelbelovende doorbraak, volgens de onderzoekswereld.

(c) Someya Laboratory

(c) Someya Laboratory

Binge-watchen op je pols?

Nu is het nog niet zo ver dat je je favoriete serie kunt binge-watchen op je huid. De onderzoekers zien op de korte termijn vooral toepassingen in de medische wereld. Zo maakten ze een voorbeeld waarbij de e-skin gegevens over het zuurstofgehalte in het bloed uitleest en deze informatie visualiseert op de huid door middel van gekleurde lampjes. Dit principe zou op nog veel andere medische vlakken toe te passen zijn, zoals het monitoren van de hartslag.

Toch is het niet ondenkbaar dat we deze technologie in de toekomst ook buiten het ziekenhuis gaan zien. Want van het meten van medische gegevens is het een kleine stap naar het monitoren van je lichaam tijdens het sporten. De onderzoekers doen hier zelf nog een schepje bovenop: volgens hen kan de huid de rol van de smartphone overnemen in de toekomst, melden ze aan livescience.com. Een heel cool idee, maar zo ver is het nog lang niet. Misschien maar goed ook, want hoe moeilijk is het nu al om je smartphone af en toe weg te leggen? Kun je nagaan wat er gebeurt als je niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk aan je scherm geplakt zit.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.