Home > Devices > Dyson patenteert koptelefoon die de lucht rondom je hoofd zuivert

Dyson patenteert koptelefoon die de lucht rondom je hoofd zuivert

Luchtvervuiling wordt een steeds groter probleem, vooral in grote steden in Azië. Daarom patenteerde stofzuigerfabrikant Dyson een koptelefoon die tevens dienstdoet als luchtzuiveraar.

We kennen Dyson vooral van de supersterke stofzuigers en de handdrogers in openbare toiletten. Die laatste worden er overigens van beschuldigd meer kwaad dan goed te doen. Of je handen er echt droog van worden is de vraag, maar de Dyson Airblade lanceert wel allerlei ziekteverwekkers richting iedereen die zich binnen een straal van drie meter bevindt.

Schone lucht

Misschien hebben de medewerkers zich ter compensatie achter de oren gekrabd en bedacht dat ze ook eens de luchtzuiveringsmarkt moesten betreden. En met succes. Met name in China, waar smog door de president tot één van de drie grootste landelijke problemen is bestempeld, vinden hun luchtzuiveraars gretig aftrek. Het gaat hier om apparaten die je op de grond kunt plaatsen en die de kamer zuiveren van stofdeeltjes, ziekteverwekkers en pollen.

Last van smog? Draai dan het mondstuk voor je hoofd en er is geen vuiltje aan de lucht. Beeld: Dyson Ltd.

Maar zodra je de voordeur uit stapt, heb je hier natuurlijk niets meer aan. Daarom heeft Dyson patent aangevraagd op een draagbare luchtzuiveraar, die daarnaast ook nog eens dienstdoet als koptelefoon. Op de ontwerptekeningen ziet hij er wellicht iets minder modieus uit dan Apple’s AirPods, maar je krijgt er wel schone lucht voor terug. En dat is geen overbodig luxe, te zien aan het feit dat de mondkapjes niet aan te slepen zijn in Azië in verband met het coronavirus.

Continue luchtstroom

Dyson’s ontwerp bevat twee ventilatoren van ongeveer 4 centimeter doorsnede, die verwerkt zijn in de oorstukken. Die zuigen lucht door een filter, waarin alle ongewenste deeltjes achterblijven. De gezuiverde lucht wordt vervolgens via een mondstuk richting je mond geblazen; met 2,4 liter per seconde. Ik vraag me af hoe prettig het voelt als er een continue luchtstroom je mond in wordt geblazen, maar je moet iets over hebben voor je gezondheid. En als je het vergelijkt met een mondkapje zou de koptelefoon best eens als de comfortabelste optie uit de bus kunnen komen. 

In de oorstukken wordt de lucht gefilterd waarna het mondstuk de schone lucht je gelaat in blaast. Beeld: Dyson Ltd.

Doe mij maar zo’n ding!

Dat Dyson het patent in handen heeft, hoeft trouwens nog niet te betekenen dat ze het product ook echt op de markt gaan brengen. Bedrijven vragen over het algemeen vele patenten aan op innovatieve ontwerpen, die lang niet altijd de winkel halen. Zo wachten we nog steeds op de volautomatische sapmachine die Dyson in 2009 patenteerde. Hopelijk ligt hun nieuwste ontwerp sneller in de schappen. Want altijd schone lucht bij de hand, dat zal menigeen als muziek in de oren klinken.

Bronnen: Intellectual Proporty Office UK, Bloomberg
Beeld header: Sascha Kohlmann CC-BY-SA

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.