Home > Devices > Drone maar lekker verder! Een overzicht van drones op onverwacht terrein

Drone maar lekker verder! Een overzicht van drones op onverwacht terrein

Drones tijdens Fashion Week Milaan met een handtas van Dolce&Gabbana

Waar drones enkele jaren geleden vooral het domein van technerds waren, kun je tegenwoordig geen krant meer openslaan zonder te lezen over weer een nieuwe toepassing. Ondanks vragen over veiligheid, privacy en regelgeving, zijn de vliegende vrienden here to stay. Tijd voor een lijstje van opvallende drone-toepassingen van de afgelopen tijd.

High fashion meets high tech

Tijdens de Milaan Fashion Week stalen Dolce & Gabbana de show door tassen te laten dragen door een hele rits drones. Hoe cool dat eruitzag zie je in bovenstaande video van CNBC. Het bleek overigens nog een behoorlijke technische uitdaging. De show werd namelijk 45 minuten uitgesteld, omdat niemand verbinding mocht hebben met het wifi-netwerk, wilde de stunt lukken. Desalniettemin mag het eindresultaat er wezen!

Pizza laten invliegen

André ten Wolde, voorman van pizzaketen Domino’s, laat weten dat ze technisch gezien al in staat zijn pizza’s te bezorgen met drones. De moeilijkheid zit ‘m vooral nog in regelgeving, zo laat hij weten aan BNR. Hij roept de regering op om snel met goede wetgeving te komen, want door het lichte gewicht en de korte reisafstand is de pizza volgens hem de perfecte testcase voor drone-bezorging. Zo worden pizza’s in Nieuw Zeeland al een tijdje op deze manier bezorgd (zie de video hierboven). Hier in Nederland zijn we nog niet zo ver en geldt voorlopig nog wat die andere André jaren geleden al zong: effe wachten… Pizza!

De Olympische lichtshow die er niet kwam

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is traditioneel een enorm spektakel. Dit jaar was de eer aan Intel om er een feest van te maken in PyeongChang. Zij besloten de kijkers van een spectaculaire lichtshow te voorzien door een dikke 1200 drones in perfecte formatie door de lucht te laten vliegen. Alle lichtstipjes samen beelden onder andere een snowboarder en de Olympische ringen uit. Klein detail: de lichtshow die op tv werd uitgezonden, heeft tijdens de ceremonie nooit plaats gevonden door ‘logistieke uitdagingen’. Wat de kijkers thuis te zien kregen was een vooraf opgenomen show. Een beetje jammer, maar toch zijn de beelden hierboven om van te smullen én vestigde Intel hiermee een wereldrecord.

Drones helpen Puerto Rico weer op te bouwen

Dat drones niet alleen goed zijn voor entertainment, wordt bewezen in Puerto Rico. Inwoners kampen hier sinds september vorig jaar met stroomuitval als gevolg van orkaan Maria. De hulporganisaties die het land weer opbouwen, krijgen op hun beurt weer hulp van… drones! Drones helpen bij het spotten van kapotte elektriciteitskabels en -masten en leggen nieuwe kabels aan over onbegaanbaar terrein. Hiermee maken ze het werk sneller en goedkoper. Maar nog belangrijker: ze nemen de hulpverleners een gevaarlijk en fysiek zwaar stukje werk uit handen.

 

Drones die levens redden

Een mooi voorbeeld van drones die letterlijk levens redden: in Rwanda worden ze ingezet om binnen record tijd medische benodigdheden te verplaatsen. Grote afstanden tot een medisch centrum en onbegaanbare wegen zetten artsen hier vaak voor onmogelijke opgaven. De start-up Zipline zet drones in om hen toch op tijd te voorzien van bijvoorbeeld bloed of medicijnen. Zipline is van plan om uit te breiden naar andere landen in Afrika en denkt dat zelfs een land als Amerika kan profiteren van medische drone-bezorging. Dat klinkt veelbelovend, maar dan moet echter wél eerst de regelgeving worden aangepast.

 

Drones ruimen plastic soep op

En vooruit, nog ééntje dan: deze zwemmende drones ruimen de oceaan op. De ‘Waste Sharks’ van het Nederlandse bedrijf RanMarine zijn ontworpen om plastic en andere troep uit het water te filteren. In de haven van Rotterdam worden ze al ingezet om rommel te verzamelen, vóórdat het ruime sop bereikt wordt. Een mooie en helaas broodnodige missie waarbij technologie wordt ingezet om de schadelijke invloed van afval op het milieu te verminderen.

You may also like
passagiersdrone Dubai
In Dubai kun je binnenkort een taxiritje in een drone maken
Mercedes Vision Van
Mercedes ontwikkelt ‘moederschip’-busje voor bezorgrobots
niveadrone
Campagne van Nivea: een drone die zonnebrandcrème poept
drone pakketdienst
Hoe drones de wereld van thuisbezorgen veranderen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.