Home > Wearables > Dit hondenharnasje maakt ‘praten’ met je hond makkelijker

Dit hondenharnasje maakt ‘praten’ met je hond makkelijker

Joe! Je trouwe viervoeter heeft straks misschien wel zijn eigen wearable! Wetenschappers aan de Universiteit van North Carolina hebben namelijk een slim harnasje voor honden ontwikkeld. Het rugzakje moet het makkelijker maken je hond te trainen en op de hoogte te blijven van Fikkie’s gemoedstoestand.

Hoe werkt het?
In het hondenrugzakje zitten onder meer een batterij, een webcam en trilmotortjes (vergelijkbaar met het trilalarm van je smartphone). Via een tablet, die in verbinding staat met het slimme harnas, kan een baasje het hondenharnas ‘besturen’. Zo kun je Fikkie straks bijvoorbeeld via een trilalarm op zijn rechterzij duidelijk maken dat ie rechtsaf moet slaan. Hoe weet het dier dan dat een trilalarm dat betekent? Dat leer je hem op de oldskool Pavlov-manier: trilletje en tegelijkertijd wijzen en belonen met een snoepje.
Maar het harnas stuurt ook informatie terug aan het baasje. Zo kun je zien of het dier zit, staat, ligt of rent. Of hoe hoog de hartslag van het beestje is; wat iets zegt over zijn stresslevel.

Slim hondenharnas

But… why?
En waarom is dit volgens de wetenschappers nou zo’n goed idee? Een assistent professor van het project geeft antwoord: “Our dream is to give people the capability to train their dogs like professionals at home, so that the pets can be turned into working animals.” Hmm… klinkt ineens minder sympathiek zo. Maar het dient misschien ook een hoger doel. Want, zo stellen de wetenschappers, bij natuurrampen met heel veel menselijke slachtoffers en een moeilijk begaanbaar gebied kunnen hulphonden levens redden. Maar hulphonden zijn schaars… Dankzij het harnasje kunnen ook huis-, tuin- en keukenhonden eenvoudig tot hulphond worden opgeleid.

Bron: NBCNews
You may also like
Project BioPhone MIT
Hoe je smartphone vanuit je tas je hartslag trackt
Yumit dienblad
Yumit: met elke hapje levens verzamelen voor een game
Hot op Kickstarter: de OURA-ring trackt je slaap
HidrateMe slimme waterfles
Dit flesje is een (onterechte?) hype op Kickstarter

1 Response

  1. Pingback : Zou dit dan écht de slimste wearable voor je hond zijn? - Techionista

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.