Home > Devices > Dé tech-trends van 2018: Wat gaat het dit jaar helemaal maken en wat zeker niet?

Dé tech-trends van 2018: Wat gaat het dit jaar helemaal maken en wat zeker niet?

Nanorobot

De technologische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit en wij kunnen dan ook niet wachten om te zien wat 2018 allemaal voor ons in petto heeft. Wat voor coole techgadgets en robots gaan dit jaar ons leven veraangenamen? Welke technologieën krijgen een doorbraak en voor welke ontwikkelingen moeten we oppassen? Te veel om op te noemen en te voorspellen natuurlijk, maar hier hebben we het een en ander voor je gehighlight. Enjoy!

Artificial intelligence en gedragscodes

AI zul je in alle vormen en maten tegenkomen; van grote, complexe, zelflerende computersoftware tot superkleine nanorobots die het werk van medicijnen kunnen overnemen. AI is het onderwerp waar we ook vorig jaar al niet om heen konden. Robots en zelfrijdende auto’s lijken nu echt in onze maatschappij te integreren. Maar er is nog maar zeer weinig gereguleerd. Daar wordt het in 2018 dus de hoogste tijd voor! Hier zal het met name gaan om verantwoordelijkheidsvraagstukken: in hoeverre moet een mens bij beslissingen betrokken worden en wat voor rechten en plichten krijgen mensachtige robots?

Data science en machine learning

Dé woorden van 2018! Bedrijven verzamelen steeds meer gebruikersinformatie en zullen in staat zijn in combinatie met machine learning dit toe te passen om klanten nog gerichter te betrekken bij hun merk. Superinteressante wetenschappen maar al die dataverzameling roept wel vragen van privacy op. De nieuwste low-fidelity (lo-fi) sensoren kunnen hier een antwoord zijn. Deze sensoren verzamelen namelijk data terwijl de privacy geborgd blijft.

Blockchain

Blockchaintechnologie zal in 2018 steeds breder toegepast worden. Tot nu toe kennen we het vooral van de cryptocurrencies (de enorm in waarde gestegen Bitcoins zijn je vast niet ontgaan…hadden we er nou ook maar 1 aangeschaft), maar het is ook in andere sectoren goed toe te passen. Blockchaintechnologie garandeert privacy, veilig ‘verplaatsen’ van informatie en is niet gevoelig voor fraude. De overheid zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken tijdens de verkiezingen en ook banken zijn al druk bezig deze technologie te gebruiken.

Vivianne bij RTL Boulevard

Het jaar van de hackers?

Afgelopen jaar hoorde je steeds meer over ransomware. In 2018 zullen we nog meer moeten gaan opletten voor hackers; Techionista’s Vivianne voorspelde het onlangs al bij RTL Boulevard. En ja hoor… het jaar is nog maar net begonnen en meteen werd iedereen al wakker geschud door twee serieuze, onoplosbare lekken in Intel-processoren van bijna alle computers en smartphones. Deze grote fouten, Meltdown en Spectre genaamd, geven hackers toegang tot het geheugen van een computer en hiermee ook gevoelige data als wachtwoorden en e-mails. Voor Spectre is de enige oplossing; koop een nieuwe computer met een beter ontworpen processor en voor Meltdown kun je gelukkig een update installeren. Pas dus goed op je bestanden en ook op cloud-opslag diensten, want dan staat het misschien wel niet op je eigen computer, maar wel op vele andere!

Virtual and Augmented reality?

Eigenlijk wachten we al een paar jaar op de doorbraak van Virtual Reality. Zal 2018 dan eindelijk het moment zijn? Experts verwachten van wel, omdat VR steeds socialer gemaakt wordt. In plaats van in je eentje afgezonderd in een andere wereld te verdwijnen zal je juist samen met je vrienden nieuwe werelden kunnen ontdekken. Ik heb toch nog steeds mijn twijfels! Interactie blijft lastig en door de twijfelachtige doorbraak wordt er nog steeds niet veel voor VR ontwikkeld. Maar, daarentegen is AR wel goed bezig met zijn doorbraak. Afgelopen jaar al met games als Pokemon Go, maar dit jaar zullen we ook in bijvoorbeeld de educatie en medische wereld meer AR tegenkomen. Ik zet mijn geld in op AR. Maar wie weet gaat VR ons verrassen!

Gadgets

Na de grote onderwerpen zijn we nu aangekomen bij de gadgets. Want bij Techionista zijn we gek op gadgets en zijn we benieuwd waar we dit jaar ons geld aan uit zullen geven!
Volgens grote design- en trendbureaus als frog zullen de gadgets steeds expressiever worden. Geen koude, vierkante gadgets meer in 2018: alles zal veel zachter en uitnodigender zijn, met opties om je eigen stijl te integreren. Vorig jaar zagen we in de highend klasse al zachte laptops voorbij komen, zal dit in 2018 mainstream worden? In elk geval zullen onze gadgets van nog sneller internet voorzien zijn, want van 4G zullen we naar de 100x snellere 5G gaan! Een film downloaden in 5 seconden? Piece of cake! Alhoewel, is een film downloaden niet een beetje 2017? Of 2016 zelfs?

Bloopers van 2017

Zoals gezegd houden we van slimme gadgets, maar soms gaan ontwerpers wel erg ver en vragen we ons weleens af ‘zaten we hier nou echt op te wachten?’. Bijvoorbeeld een slimme haarborstel en de Juicero klonken hip, maar heb je er wat aan? Wordt er een probleem mee opgelost? Nee! Om in 2018 niet weer dezelfde missers te maken (en voor ons vermaak) bij deze ook de gadgetbloopers van 2017.

Zin in 2018!

Wat er ook gaat gebeuren, 2018 wordt zeker weten weer een gaaf techjaar waar niet stil gezeten wordt. Kun je niet wachten om het allemaal te weten te komen? Blijf onze blogs volgen en je merkt het vanzelf!

Bronnen: De ingenieur – tijdschrift, nummer 12, jaargang 129, Business Insider, RTL Nieuws

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.