Home > Opleiding > Data scientist legt verschil Trumps eigen tweets en die van zijn staff bloot

Data scientist legt verschil Trumps eigen tweets en die van zijn staff bloot

Opvallend… Op Donald Trumps Twitter-account worden tweets verzonden vanaf iPhone en vanaf android. En er is een duidelijk verschil tussen beide. De tweets verzonden vanaf iPhone zijn aardiger, gezelliger en positiever van toon. Terwijl de tweets die de wereld in worden geslingerd vanaf android meestal agressief, beledigend en negatief zijn. Zou het kunnen dat Trumps campagneteam de knoppen van de iPhone beheert en Trump zelf tweet met een android telefoon? Trump heeft tenslotte een Samsung Galaxy… Data scientist David Robinson besloot in de data te duiken en deed een fikse tekstanalyse. En jawel hoor… hij komt tot dezelfde conclusie:

“Mijn analyse laat zien dat de android en iPhone-tweets duidelijk door verschillende mensen zijn verstuurd; verzonden op verschillende tijden van de dag en met een ander gebruik van hashtags, links en retweets. Bovendien zien we dat de android tweets bozer en negatiever van toon zijn, terwijl de iPhone-tweets over het algemeen positieve berichten en foto’s bevatten.”

Trump zelf lijkt niet goed te weten hoe je moet retweeten. In plaats van de retweet-functie, kopieert hij handmatig een tweet en plaats die tussen aanhalingstekens:

Schermafbeelding 2016-08-10 om 15.17.40

Het campagne-team snapt het idee van retweeten blijkbaar wel:

Schermafbeelding 2016-08-10 om 15.19.20

Verder blijkt dat emotioneel beladen woorden als ‘dom’, ‘dood’, ‘gestoord’, ‘guns’ en ‘zwak’ bovenmatig vaak vanuit android (door Trump zelf) zijn verzonden. Terwijl het campagneteam liever woorden als ‘samen’ en ‘doe mee’ gebruikt. Bovendien houdt die laatste zich braaf aan een hashtag-strategie. Daar doet Trump niet aan; bijna geen van zijn tweets bevatten hashtags.

Robinson heeft ook de emotie achter woorden in kaart gebracht. En wat je al dacht, blijkt waar: woorden gerelateerd aan emoties als angst, walging, boosheid en verdriet zijn 40 tot 80 procent vaker vanaf android gebruikt, dan vanaf iPhone.

Laat je niet voor de gek houden. De positieve Trump-uitingen lijken niet van hemzelf te komen, maar van het mediagetrainde campagneteam.

Meer inzichten en vooral de briljante code die Robinson voor zijn analyse heeft gebruikt, vind je op zijn blogpost.

Beeld: Michael Vadon (Eigen werk) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

You may also like
Vrouw achter laptop kijkt peinzend voor zich uit.
Toe aan iets nieuws? Laat je door Techionista en Microsoft opleiden tot data scientist!
Techionista's Vivianne met Snapchatfilter
Minder gebruikers voor Snapchat: hoe erg is dat?
artist impression van een oogscan
Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan
The Circle met Emma Watson
Wat als een Tech bedrijf privacy volledig uitbant? Je ziet ’t in must-see movie The Circle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.