Home > Quantified Self > Darma: een quantified kussen

Darma: een quantified kussen

Soms heb je van die gierende kaskrakers op Kickstarter waarvan je het succes eigenlijk niet begrijpt, maar die door de fundingsnelheid niet te negeren zijn. Ladies and gents: Darma, een quantified bureaustoelkussen… Dit crowdfundingproject heeft overnight zijn goal met bijna 115.000 dollar al praktisch drie keer binnen gehaald.

Wat doet ie?
Darma is een quantified self-kussen dat je op je bureaustoel kunt leggen. Vervolgens ga je er met je smartass op zitten en dan begint de magic. Het ding meet naar verluidt je zithouding, hartslag, ademhaling en – uit een combinatie van voorgaande – je stresslevel. Zit je te lang, verkeerd of schiet je stresslevel de pan uit, dan krijg je een melding via de bijbehorende app met tips om je houding aan te passen, een pauze te nemen of te stretchen.

En wat hebben we daaraan?
Goed, tot zover het objectieve relaas. Dan nu een stukje emotie. Ik word er chagrijnig van! Wat maakt dit kussen nou ineens zo’n succes? Metingen gebaseerd op alleen je derrière kunnen nooit perfect zijn, en van goedbedoelde berichtjes die me wijzen op het feit dat ik gestrest ben… word ik alleen nog maar veel gestrester! Ik legde mijn verbijstering voor aan Neerlands QS-kenner Maarten den Braber (co-founder van QS Europe en QS Amsterdam). En zoals ik al hoopte, bracht hij de nodige relativering. 

Ik heb geen glazen bol om een succes als dit te verklaren, maar ik denk dat je succes wel relatief moet zien: $40.000 is een heel laag target, dus het is niet moeilijk daarover heen te gaan met nu $115.000. Alles met het idee ‘wearable’ is tegenwoordig hip, laten we het maar de weara-bubble noemen. Tegelijkertijd: kantoorwerk kent vele problemen en bijbehorende kosten, dus er lijkt hier best een mogelijkheid voor een businesscase. Een voordeel van dit ‘kussen’ is dat je het veel duidelijker aan werk en tracking kunt koppelen, in plaats van dat je het 24/7 [zoals de echte wearables, red.] bij je draagt. Ik denk dat dat voor veel mensen een geruststellende gedachte kan zijn: zitten is alleen een probleem als ik werk – het is niet waar ik me de hele tijd druk over hoef te maken.

Want dat zitten een probleem is, daarover zijn we het inmiddels allen eens. Want: zitten is het nieuwe roken. De vraag is of een kussen je laat minderen, of dat Darma net zo’n leven beschoren is als alle goedbedoelde micropauze-software (waardoor menig laptop al het raam uit is geflikkerd…). We wachten het rustig af.

Kost dat?
Zo’n slim kussen in je stoel maakt je 199 dollar lichter, maar je moet wat voor je smartass over hebben… Early birds scoren hem hier echter al voor 99 dollar!

You may also like
Sensorwake geurwekker met slapende mensen op de achtergrond
Sensorwake: de wekker die je wekt met een geurtje
Koud? Deze armband zorgt dat je weer warm wordt
amabrush
Een automatische tandenborstel?! Doe. Normaal.
reelight CIO
Reelight CIO: een eeuwig werkend fietslampje?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.