Home > Coolness > Code goud tijdens de eerste Techionista Awards; nog even nagenieten

Code goud tijdens de eerste Techionista Awards; nog even nagenieten

Nederland was lamgeslagen. Dankzij een westerstorm met orkaankracht en de daarbij horende code rood, lag het hele land plat. Er reed geen enkele trein die dag. Omgewaaide bomen versperden de Nederlandse wegen. Tuinhekjes lagen ineens bij de buren. En je moest oppassen dat je zelf niet van straat zou waaien. Kortom, prima weer om thuis op de bank te blijven. Maar niet voor de Techionista’s en hun fans. Die trotseerden de hevigste storm in jaren voor de allereerste Techionista Awards. En wat voor veel Nederlanders de boeken in zal gaan als ‘DE Storm’, werd voor vijf inspirerende techtoppers de avond van ‘Code Goud’. 

Terwijl de storm buiten langzaam ging liggen, barste er in het Amsterdamse restaurant C een wervelende feestavond los. Onder het genot van bruisende bubbels, heerlijke hapjes en fijne muziek, kwamen Techionista’s en hun bewonderaars, vrienden, collega’s en geliefden samen voor de allereerste Techionista Awards. De trotse winnaars van deze kersverse prijs mogen zich volgens de vakjury en het Nederlandse publiek de 5 meest talentvolle, inspirerende, baanbrekende en ondernemende tech-vrouwen van Nederland noemen.

We wilden met deze avond vrouwelijke voorbeelden in de technologie en ICT extra in de spotlights zetten. En dat is meer dan gelukt. In de categorieën Tech Talent, Tech Leader, Tech Entrepreneur en Tech Inspirator koos een vakjury uit in totaal meer dan 60 genomineerden, de meest bijzondere en succesvolle vrouwen. Omdat zij de rolmodellen zijn die andere vrouwen inspireren om hetzelfde pad te kiezen.
Daarnaast kon Nederland stemmen op hun eigen favoriet. En gestemd werd er! Een spectaculair aantal van 7.516 personen koos tussen half december en half januari zijn of haar favoriet op techionista-awards.com: een mooi bewijs dat het onderwerp vrouwen in tech leeft.

En dit zijn de winnaars

Winnaar van de Techionista Publieksaward, Esther van Luit, was helaas in het buitenland. Twee collega's namen de award voor haar in ontvangst. Mét een billboard van Esther. Links in beeld: Vivianne Bendermacher - founder van Techionista. Rechts: Tamira van Roeyen, co-founder Techionista.

Winnaar van de Techionista Publieksaward, Esther van Luit, was helaas in het buitenland. Twee collega’s namen de award voor haar in ontvangst. Mét een billboard van Esther.

Esther van Luit, Manager Cyber Risk Services bij Deloitte, wist maar liefst 622 stemmers te verleiden en is daarmee de winnaar van de PublieksAward. Van Luit is Junior Manager Cyber Risk Services bij Deloitte en neemt bedrijven mee in de wereld van cybersecurity. Dit jaar studeert ze af voor haar tweede Master met een thesis over artificial intelligence (AI) in cybersecurity. Hiervoor bouwde ze een intelligente cybersecurity-robot. Ook onderzocht ze of kinderspeelgoed met AI te hacken is en of AI beter kan hacken dan mensen. Om meisjes aan te moedigen IT een kans te geven, heeft ze HackLab Girls opgericht. Ook spreekt ze in samenwerking met VHTO, het landelijke expertisebureau voor meisjes en vrouwen in bèta en techniek, op conferenties en op scholen.

Techionista's Tech Talent 2018 Ineke Scheffers. op het podium met bloemen, het juryrapport en de Techionista Award.

Tech Talent 2018 werd Ineke Scheffers.

De vakjury had de lastige taak om de 4 vakjury-awards te verdelen – en deed dat vol overtuiging. In de categorie Tech Talent wint dit jaar Ineke Scheffers, founder van Girl Code, een platform dat de gender gap in de wereld van programmeren wil dichten. Oorspronkelijk werkzaam aan de communicatie- en marketingkant van een softwarebureau, besloot Scheffers zich zelf ook om te laten scholen tot Full-Stack JavaScript Developer. De jury: “Practice what you preach, daar worden we blij van. Mooi om te zien dat de oprichter van Girl Code zelf de stoute schoenen aantrok en zich in razend tempo liet omscholen in het programmeervak. Niet alleen is Scheffers daardoor inmiddels werkzaam als programmeur, ook promoveerde ze in koud vijf maanden tijd van Junior naar Medior. Een indrukwekkende prestatie. Daarmee is Ineke Scheffers een rolmodel voor vrouwen die ook overwegen het roer om te gooien.”

Een foto van Felienne Hermans op een scherm tijdens de uitreiking van de Techionista Awards 2018.

Felienne Hermans wint de Tech Inspirator Award 2018. Helaas is ze niet bij de uitreiking aanwezig wegens een congres in Londen.

Tech Inspirator van 2018 is Felienne Hermans, assistent-professor aan de TU Delft. Hermans ontwikkelde onder meer een massive open online course (MOOC), waardoor in Nederland al 10.000 kids gratis leerden programmeren. Daarmee maakt ze de skills die de volgende generaties hard nodig zullen hebben voor goede kansen op de arbeidsmarkt, op een laagdrempelige manier toegankelijk. Hermans zet zich bovendien actief in om leraren de kneepjes van het programmeervak te leren door aan te sluiten als mede-ontwikkelaar en trainer bij een initiatief van VHTO. De jury looft haar vastberadenheid en aanstekelijke enthousiasme om een complex vakgebied zo simpel mogelijk uit te leggen. Hiermee is Felienne Hermans met recht dé Tech Inspirator van 2018.

Tech Entrepreneur 2018 is Nina Hoff. Hier met jurylid Anneke Keller (links) en founder van Techionista Vivianne Bendermacher (rechts).

Tech Entrepreneur 2018 is Nina Hoff. Hier met jurylid Anneke Keller (links) en founder van Techionista Vivianne Bendermacher (rechts).

De award voor Tech Entrepreneur is dit jaar voor Nina Hoff, oprichter van byFlow, de Nederlandse fabrikant van 3D-printers om voedsel mee te printen. Al ruim vijftig ingrediënten rollen er uit de printers van byFlow, waaronder chocolade. Hoff hoopt haar technologie in de toekomst ook in te zetten voor ouderen die moeite hebben met eten. De jury: “Nina Hoff had niet alleen een goed techidee, maar ook een schaalbaar idee met een overtuigend business model. Ze is een volhouder: toen haar crowdfundingproject mislukte, ging ze toch door. En met succes: byFlow staat wereldwijd in de spotlights en heeft al ruim honderd 3D-voedselprinters verkocht. Prijzenswaardig is ook hoe Nina Hoff een commercieel product maatschappelijk wil gaan inzetten.”

Tech Leader 2018 Farshida Zafar met jurylid Daphne Laan en Techionista's Vivianne.

Tech Leader 2018 Farshida Zafar met jurylid Daphne Laan (links) en Techionista’s Vivianne (rechts).

Tech Leader van 2018 tot slot is Farshida Zafar, docent Recht en Innovatie bij Erasmus School of Law. Zafar realiseerde onder meer een streamingdienst voor juridische literatuur, een didactisch model met face-to-face én online onderwijs en een virtual reality oefenrechtbank voor rechtenstudenten. De jury: “Zafar loopt voorop in technologische innovaties, in een sector die dat over het algemeen bepaald níet doet. Een ware leader geeft richting, brengt mensen en processen in beweging en inspireert anderen hetzelfde te doen. Farshida Zafar doet dat als geen ander.” 

De vakjury

De jury van de Techionista Awards bestond dit jaar uit Gina Doekhie – Forensic IT-expert bij FOX-IT, Mary-Jo de Leeuw – o.a. vice president Women in Cyber Security Foundation, Tineke Meijerman – Head of Corporate Communications Benelux bij Facebook, Antoinette Pernot – Senior Accountmanager bij SAS, Daphne Laan – Head of Partners bij Google Nederland, Anneke Keller – Head of Jumbo Tech Campus, en Frank Caris – o.a. CCO bij dean one.
Weten hoe de juryleden bij hun keuze kwamen? Bekijk hier het volledige juryrapport. Meer informatie over de winnaars en de genomineerden van 2018? Kijk op techionista-awards.com.

You may also like
Women in Tech Talkshow 1
Women in Tech Talkshow #1 | Over het belang van vrouwelijke rolmodellen en creativiteit in ICT en tech
Nomineer je favo Techionista voor de allereerste Techionista Awards!
Met dit slimme bed wordt slapen pas écht een droom
Een robot die je boodschappen draagt? Ja, die bestaat!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.