Home > AI > Camera kan om het hoekje kijken met behulp van kunstmatige intelligentie

Camera kan om het hoekje kijken met behulp van kunstmatige intelligentie

MIT-onderzoekers ontwikkelden een algoritme waarmee een videocamera om het hoekje kan kijken. Het algoritme analyseert schaduwen en weerkaatsingen binnen beeld en leidt hieruit af wat zich buiten beeld afspeelt.

In een video zit meer informatie verstopt dan je op het eerste gezicht zou denken. Niet alleen kun je alles volgen wat zich voor de camera afspeelt, ook de objecten en personen buiten beeld laten hun sporen na.

Schaduwspel

Als simpel voorbeeld hiervan kun je een kopje koffie in het zonnetje op een tafel zetten en hier een filmpje van maken. Schuift er nu een wolk voor de zon langs, dan verandert het schaduwspel op en rond de koffiekop ingrijpend. Iemand die later het filmpje terugkijkt zal direct zien dat er buiten beeld iets gebeurt.

Koffiekopje gevuld met koffie op een donkere achtergrond. Achter het kopje is een flinke schaduw van het kopje te zien.
Uit de schaduw van een kopje koffie kun je afleiden wat er buiten beeld gebeurt.

Hoop rotzooi

De onderzoekers van MIT gebruiken veel complexere filmpjes, maar het principe is vergelijkbaar. In beeld zetten ze een hoopje rotzooi neer. Alles wat zich buiten beeld afspeelt, heeft zijn weerslag op het gefilmde beeld. Het meest duidelijk is te zien dat de schaduw op de muur erachter verandert. Maar ook de manier waarop het licht weerkaatst op het hoopje troep zelf, geeft waardevolle informatie.

Het algoritme analyseert alle pixels en leidt hieruit af op welke manier het licht door het beeld reist. Daarmee kan het reconstrueren wat er buiten beeld gebeurt. Dat is absoluut geen eenvoudig klusje. Voor elk waargenomen lichtpatroon zijn namelijk talloze scenario’s te bedenken die dit veroorzaken.

Neurale netwerken

Uit al deze mogelijkheden moet het algoritme diegene kiezen die overeenkomt met iets uit de echte wereld, dat op een logische manier beweegt. De onderzoekers trainden neurale netwerken (kunstmatige intelligentiesystemen geïnspireerd op onze hersenen) om de zin van de onzin te scheiden. Hierdoor kwamen de reconstructies steeds beter overeen met de realiteit.

Het algoritme kan allerlei complexe scenario’s afleiden uit het lichtpatroon op een hoopje rommel.
Video: MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory.

Pas op, auto van rechts!

Zoals in bovenstaand filmpje te zien is, slaagden de onderzoekers erin om allerlei scenario’s die zich buiten beeld afspeelden, te reconstrueren. Van een paar bewegende bolletjes tot een persoon die een dansje doet, het algoritme draaide er zijn hand niet voor om. Of nou ja… Het duurt nog wel een uurtje of twee om een scenario te reconstrueren. Maar deze lange rekentijd hopen de onderzoekers snel naar beneden te brengen.

Als dit lukt, komen interessante toepassingen in beeld. Stel je voor dat je in je toch niet zo onverwoestbare Tesla Cybertruck zit en er komt een auto van rechts aan scheuren. Hoe handig zou het zijn als je truck alvast op de rem kan trappen, lang voordat de auto de directe zichtlijnen van je truck binnenrijdt?

Bron: MIT

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.