Home > Devices > Betaalbare, slimme luier geeft een seintje als ‘ie nattigheid voelt

Betaalbare, slimme luier geeft een seintje als ‘ie nattigheid voelt

MIT-onderzoekers verwerkten een RFID-tag in een luier die aan de bel trekt wanneer hij nat is. Deze slimme luier kan personeel in ziekenhuizen en verzorgingstehuizen helpen snel te handelen.

Steeds meer voorwerpen om ons heen worden slim. Denk aan slimme thermostaten, slimme horloges, slimme gordijnen. En nu zijn zelfs de luiers aan de beurt. Als het aan een groep MIT-onderzoekers ligt, hoef je binnenkort niet meer te wachten tot je baby met luid gekrijs aangeeft dat ‘ie aan verschoning toe is. Je krijgt simpelweg een melding als de luier nattigheid voelt.

RFID-tag

Onder de absorberende hydrogel-laag in de luier verwerkten de ontwikkelaars een RFID-tag. Zo’n radio-frequency identification tag vind je bijvoorbeeld ook in ID-pasjes, je ov-chipkaart, op postpakketjes, kleding in winkels, of zelfs huisdieren. De informatie op zo’n RFID-tag kun je uitlezen door hem in de buurt van een RFID-lezer te houden. Om te communiceren met die lezer, heeft de tag een antenne nodig.

Daarom plaatsten de ontwikkelaars aan weerszijden van de RFID-tag een driehoekje van hydrogel. Als hydrogel vocht opneemt, wordt het een heel klein beetje geleidend. Daardoor pikt de hydrogel opeens radiosignalen vanaf de RFID-lezer op, als een antenne. Hierop stuurt de RFID-tag terug dat de luier nat is. Vervolgens geeft de RFID-lezer deze boodschap door naar je smartphone of computer.

Via een RFID-lezer laat de luier weten dat ‘ie aan vervanging toe is. Beeld: MIT

Slim en betaalbaar

Op zich is dit niet de eerste slimme luier die het licht ziet. Maar een groot voordeel ten opzichte van eerdere ontwerpen is dat de gebruikte RFID-technologie goedkoop en klein is. De onderzoekers schatten dat het minder dan twee cent kost om de RFID-tag te produceren. Daarnaast haalt de tag z’n energie uit de radiosignalen, dus hoef je geen lompe batterij aan je baby te bevestigen. Dit alles maakt het haalbaar om betaalbare, slimme wegwerpluiers te maken.

De RFID-lezer mag maximaal een meter bij de tag in de luier vandaan zijn. Je kunt de lezer dus bijvoorbeeld aan de box of buggy bevestigen. Hoeveel de lezer gaat kosten en hoe groot deze precies wordt, is nog niet duidelijk.

Deze vlinderstrik vormt het hart van de slimme luier. Hij bestaat uit een RFID-tag met twee antennes van superabsorberend polymeer (SAP), een type hydrogel. Beeld: MIT

Jong en oud

Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je je kroost lekker kunt negeren totdat je een appje krijgt. Maar in sommige gevallen kan een seintje best handig zijn. Als je baby bijvoorbeeld last heeft van luieruitslag, is het zaak om de luier zo snel mogelijk te verschonen. Ook op bijvoorbeeld kinderdagverblijven of kraamafdelingen, waar verzorgers meerdere baby’s tegelijk in de gaten moeten houden, vormen slimme luiers een uitkomst.

Uiteraard is het niet alleen de jongste generatie die luiers draagt. Ouderen die incontinentiemateriaal dragen hebben niet altijd door dat ze aan verschoning toe zijn, of schamen zich ervoor om dit aan te geven. Ook dan is een appje aan het verplegend personeel geen overbodige luxe. 

Deze plassende pop heeft de luier in allerlei mogelijke oriëntaties getest. Beeld: MIT

Hoe zit het met de privacy?

Bij slimme voorwerpen die de persoonlijke omgeving binnentreden, rijzen er snel vragen over de privacy. Het is niet zo dat je met de RFID-tag de locatie van een baby kunt tracken, zoals bij een gps-tracker. Maar je slaat natuurlijk wel persoonlijke data op in een app, en het blijft altijd een afweging met welke partijen je die informatie wilt delen.

Afbeelding header: MIT News
Bronnen: MIT, IEEE Xplore

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.