Home > Social > Ben jij gehackt? Check het op politie.nl

Ben jij gehackt? Check het op politie.nl

Gehackt

De politie rolt met regelmaat botnets op. En zodra ze zo’n malafide netwerk van computers oprollen, komen er heel wat gegevens vrij. Bijvoorbeeld gehackte e-mailadressen en achterhaalde wachtwoorden. Misschien ben jij ook wel een van de slachtoffers… dat kun je nu checken op politie.nl waar je jouw e-mailadres door een database van zo’n 60.000 pechvogels kunt halen. 

Cybercrime wordt een steeds groter probleem. Volgens het openbaar ministerie wordt de helft van de misdaden over vier jaar door cybercriminelen gepleegd. En dat betekent dat de kans dat jij er slachtoffer van wordt ook toeneemt. Misschien bén je zelfs al gehackt. Dat kun je nu checken in de database van de politie, die inmiddels bestaat uit zo’n 60.000 e-mailadressen. Je voert simpelweg je e-mailadres in, en als die inderdaad voorkomt in de lijst van onderschepte adressen, krijg je binnen een paar minuten een mailtje van de politie.

Check ook even dit! Ik gaf tekst en uitleg aan Gijs Staverman op Radio 2:

popupradio2

Wat zijn botnets?

Als de politie een zogenoemd botnet oprolt, worden de e-mailadressen en andere gegevens – zoals wachtwoorden – van gedupeerden verzameld en toegevoegd aan de database van de politie. Maar wat is een botnet eigenlijk? Simpel gezegd is dat een netwerk van met malware geïnfecteerde computers, die een hacker inzet om zijn aanvallen te kunnen doen. Een DDoS-aanval bijvoorbeeld, waarbij heel veel computers tegelijkertijd proberen een server te overbelasten. Het gevolg kan zijn dat een website plat gaat en dat kan voor een commerciële instelling heel veel geld kosten. Een van de geïnfecteerde computers uit zo’n botnet, zou zomaar de jouwe kunnen zijn. De eigenaren van de betreffende computers hebben vaak namelijk helemaal niet door dat hun pc gehackt is. De malware die daarvoor nodig is, is op je computer terecht gekomen door bijvoorbeeld een trojaans paard of een worm. Een bot – een geïnfecteerde computer binnen zo’n botnet – kan ook gebruikt worden om gevoelige gegevens te verzamelen. Je wachtwoorden, je mailaccount, je bankgegevens bijvoorbeeld.

Hoe bescherm je jezelf tegen hackers?

  • Allereerst: zorg voor goede wachtwoorden. De naam van je huisdier of kind, je geboortedatum of je postcode is niet handig; want dat is makkelijk te achterhalen. Hetzelfde wachtwoord voor meerdere inlogs gebruiken is ook een no-go. Als je op één plek gehackt bent, geef je de hacker dan namelijk meteen toegang tot alles. Een goed wachtwoord bestaat uit grote en kleine letters, cijfers en symbolen en is ten minste 8 tekens lang. En het liefst bestaat het uit volstrekt willekeurige woorden die niet op jou van toepassing zijn. EzelPuddingMok283! is bijvoorbeeld best moeilijk te raden… tenzij je een ezelpuddingmokken-fetisj hebt en dat uitgebreid op Social deelt, maar daar gaan we even niet vanuit 😉 En natuurlijk: verander je wachtwoorden regelmatig. Stel op je mobieltje vandaag nog tweestapsverificatie in. Dat kun je eenvoudig doen via de instellingen van je telefoon.
  • Denk na! Klik nooit zomaar op een link in je mail, maar ook niet in je WhatsApp of Messenger. Zelfs niet wanneer die link van iemand komt die je kent; die persoon kan tenslotte gehackt zijn. Open ook nooit zomaar bijlages die je niet had verwacht.
  • Installeer altijd de laatste updates van je softwareprogramma’s. In updates worden namelijk ook kwetsbaarheden opgelost. De WannaCry-ransomware die dit jaar al veel gedoe opleverde, maakte bijvoorbeeld gebruik van een kwetsbaarheid in Windows die al in maart door Microsoft is opgelost in een update. Maar wie die update niet gedaan heeft… loopt natuurlijk nog steeds een risico.

 

You may also like
Techionista's Vivianne bij RTL Boulevard over Ransomware
Vivianne op Boulevard: wat doe je als slachtoffer van Ransomware?
Hackers kunnen je pincode kraken via je wearable

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.