Home > Devices > Beha slaat alarm bij aanranding met MIT’s Intrepid

Beha slaat alarm bij aanranding met MIT’s Intrepid

Stel je voor dat je ondergoed 112 belt, als je aangerand wordt. Precies dát wil Massachusetts Institute of Technology (MIT) met Intrepid: een project waarbij gebruik wordt gemaakt van elektronische stickers die ‘voelen’ wanneer kleding ruw wordt verwijderd en meteen alarm slaan bij vrienden, familie én politie. 

Elke 98 seconden wordt er in de VS een vrouw seksueel misbruikt. En elke zestien uur wordt er – ook in de VS – een vrouw vermoord door een (ex)partner. Ook in Nederland liegen de cijfers er niet om: veertig procent (!) van de vrouwen tussen de vijftien en zeventig jaar, geeft aan ooit door iemand te zijn gezoend of aangeraakt tegen haar wil, of seksueel geweld te hebben ervaren. Veertien procent van de vrouwen heeft daadwerkelijk seks gehad zonder dat zij daar toestemming voor gegeven had. Bizarre aantallen, waar natuurlijk iets aan moet gebeuren. En hoe mooi zou het zijn als er in een wereld waar technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, ook technologie ontwikkeld wordt voor deze problematiek. Technologie die je kan helpen als het je overkomt…

Beha met alarm

Intrepid is een sticker die je op alle soorten kleding kunt bevestigen, bijvoorbeeld op je beha. Aan de sticker zit een sensor die het ‘voelt’ wanneer kleding ruw wordt verwijderd of als er sprake is van brute aanraking. Het werkt op twee manieren: actief en passief. Als je Intrepid als passief instelt, gebeurt er niets automatisch en moet je zelf de knop op het device indrukken om alarm te slaan. Actief wil zeggen dat de technologie zélf alarm slaat wanneer er iets aan de hand is (handig bij kinderen, ouderen, gehandicapten of bij mensen die om wat voor reden dan ook zelf niet goed kunnen reageren). Als de technologie geactiveerd wordt door ruwe betasting of het bruut trekken aan kleding, wordt er via een app aan de drager gevraagd of je instemt met de aanraking. Als je niet binnen 30 seconden reageert met ‘nee’, gaat het alarm af (lees: heel veel herrie). Dat moet de aanvaller afschrikken. Was het vals alarm? Dan kan de drager dat binnen 20 seconden aangeven. Doet ze ook dat niet, dan worden vooraf ingestelde familieleden of vrienden op de hoogte gebracht met een melding en je locatiegegevens. Last but not least: het alarmnummer wordt gebeld. Via een microfoontje wordt alles wat er op de achtergrond gebeurt opgenomen.

Intrepid MIT

Onverschrokken

MIT richt zich met Intrepid vooral op de meest kwetsbare groepen: kinderen, jongeren, ouderen en gehandicapten. Maar uiteraard is het geschikt voor iedereen die zich met deze technologie veiliger voelt. De technologie voorkomt aanranding niet, maar helpt je wel om het tijdig te stoppen als het gebeurt. MIT heeft deze technologie ontwikkeld op basis van de ervaringen van slachtoffers van seksueel geweld of misbruik. Diezelfde groep heeft voor Intrepid de technologie getest op functionaliteit, maar ook op toepasbaarheid en zelfs culturele verschillen zijn meegenomen in de test. Het handige van dit alles is dat je het in je eigen kleding kunt plakken (want het zijn stickers). Je hoeft dus geen speciale kleding aan te schaffen, maar kunt gewoon dragen wat je altijd draagt. Voorlopig is het nog een project van MIT, maar het is goed dat deze ontwikkelingen er zijn! En… (hopelijk) uitgerold gaan worden. Laten we hopen dat er een tijd komt dat dit soort dingen niet meer nodig zijn. Simpelweg omdat de wereld waarin we leven een stukje veiliger is geworden en we wat meer respect voor elkaar hebben. Tot slot is het nog leuk om te weten wat Intrepid betekent: onverschrokken en zonder vrees. Ik hoop persoonlijk dat elke vrouw, overal ter wereld, zich zo mag voelen als ze op straat loopt: onverschrokken!

Bronnen: Movisie, MIT, Mashable
You may also like
Koud? Deze armband zorgt dat je weer warm wordt
sgnl
Gebackt door Techionista: een smartwatch-bandje om te bellen met je vinger
plaktattoo Microsoft MIT
Met deze plaktattoos kun je je mobieltje bedienen
Kickstarter-project Pillow Talk
Gesignaleerd: Voel je lief op afstand met wearable Pillow Talk

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.