Home > Auto's > Audi weet wanneer het verkeerslicht op groen springt

Audi weet wanneer het verkeerslicht op groen springt

Audi A4 met Traffic Light Information

Audi komt met een supervette nieuwe technologie: een groen-licht-teller. Of eigenlijk: ís er al mee gekomen, want er rijden al modellen rond waar de teller in zit. Het idee is simpel: nader je een verkeerslicht, dan verschijnt er op je head-up display een tellertje met hoeveel seconden het nog duurt voordat het licht op groen springt. Dat scheelt frustratie, brandstof en kán veiliger zijn.

Op naar Nevada

Oké, dan maar meteen het slechte nieuws… Vooralsnog werkt de Traffic Light Information (TLI) technologie alleen nog in de Amerikaanse staat Nevada. Want daar heeft de ‘Regional Transportation Commission of Southern Nevada’ (RTC) haar verkeersdata beschikbaar gesteld aan Audi om die realtime te gebruiken. De RTC plant wanneer lichten op rood springen en wanneer op groen; altijd op zoek naar de beste timing om files zoveel mogelijk te voorkomen. Van die data maakt Audi nu handig gebruik. Maar ook de RTC gaat van deze samenwerking haar vruchten plukken. Want zij krijgt er realtime geanonimiseerde data van Audi voor terug. Hoe bewegen auto’s zich door de stad, waar dreigen opstoppingen te ontstaan? Allemaal gegevens waar je verkeerslichten graag op zou willen afstemmen. Kortom: een win-winsituatie.

Goed voor de portemonnée

Voor bestuurders is de technologie fijn, want het kan brandstof schelen. Stel dat je een verkeerslicht nadert, en je auto weet al dat je het niet meer op tijd gaat halen; dan kun je je gaspedaal vast loslaten. Of als je weet dat je de komende minuten nog wel stilstaat, kun je tenminste je start-stopsysteem inschakelen. Sterker nog: over een tijdje doet Audi dat misschien wel in jouw plaats; alvast gas terugnemen, of de motor even uitschakelen als het rode licht daar om vraagt.

Veiliger of juist niet?

Voor de chauffeurs die zich braaf aan de regels houden, gaat dit zeker veiligere situaties opleveren. Geen plotseling gerem meer bij rood licht, maar al geleidelijk stoppende auto’s. Veel beter. Maar ik kan me voorstellen dat de teller juist zorgt voor net even dat extra zetje op het gaspedaal. En dat kon juist ónveiligere situaties opleveren. We zullen snel genoeg weten hoe chauffeurs met deze nieuwe verkeerskennis omgaan; de eerste Audi’s met de groen-licht-afteller rijden tenslotte al rond in Nevada.

De techniek in actie zien? Check deze video van CNET:

Bron: CNET
You may also like
artist impression van een oogscan
Met een oogscan de kans op een hartaanval bepalen? Google bewijst dat ’t kan
Ivyrevel
Fashion meets data: H&M en Google maken de perfecte jurk met behulp van jouw data
Tamira interviewt Leonie over haar data-science-opleiding
VIDEO | Techionista’s Leonie zet haar tanden in data-science
Volkswagen-app
Pakketje? Volkswagen-rijders kunnen vanuit hun auto met de bezorger praten

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.