Home > Wearables > AR van de toekomst en de offline filterbubble

AR van de toekomst en de offline filterbubble

Voor mij kan het niet hard genoeg gaan; kom maar door met verregaande Augmented Reality (AR) die mijn offline wereld verrijkt. Het zou toch heerlijk zijn als je alle ruis die niet voor jou bedoeld is, kunt wegfilteren? Persoonlijk ben ik bijvoorbeeld niet zo geïnteresseerd in van die extreme baggy broeken, waarin je alleen maar wijdbeens kunt lopen omdat het geval anders geheid van je bips zakt. Of in first-shooter-games.Of in kleine rugzakjes. Of in allerhande crèmepjes voor aandoeningen die ik niet heb. En dat de pampers in de aanbieding zijn, is voor mij als kinderloze vrouw pure waste. Al die informatie hoef ik dus ook niet meer te ontvangen. Het is ronduit zonde om die waren in je etalage voor mij uit te stallen; ik zal ze niet aanschaffen. Dus graag een etalage waarin mooie tassen staan, gelikte pumps, android accessoires, en anti-wallencrème (maar alleen wanneer de mijne bijna op is)…

En dat kán straks. Dankzij de virtual overlay die een device als bijvoorbeeld Google Glasses over mijn offline wereld kan leggen. Die filtert alle producten die wél voor mij interessant zijn eruit en laat de rest gewoon niet zien, tenzij ik daar zelf om vraag (er komt tenslotte een moment dat je toch voor iemand een first-shooter-game moet kopen) of Google Now met me meedenkt (die weet dat ik een lange vliegreis voor de boeg heb en de voorraad anti-wallencrème dus wel wat ruimer kan). Wat efficiënt!

Alle mannen een smoking
Maar dan hebben we het vooral over je persoonlijke winkelervaring. Het kan nóg verder gaan… Tijdens een SXSW13-sessie hoorde ik iemand fantaseren over AR-toepassingen die het zelfs mogelijk moeten maken om ieders uiterlijk te veranderen. Stel nou dat ik mannen het liefst zie in James Bond-smoking. Dan projecteer ik die simpelweg op alle mannen in mijn omgeving. Ik hoef mijn ogen er maar op te richten, et voila; de beste man heeft een smoking aan. Nice! Then again… ik moet er niet aan denken dat iemand mijn zorgvuldig gekozen outfit vernachelt met zijn Glasses-app.

image

De online filterbubble
Maar dat terzijde… waar het hier echt om gaat is dat je aan de hand van AR je wereld kunt vormen naar hoe jij het graag hebben wil. Dat levert soms tijd op, maakt het aangenamer maar ook… eenzijdiger. We krijgen dan in feite een offline filterbubble. Online kennen we het fenomeen al: dankzij de steeds slimmer wordende algoritmes binnen zoekprogramma’s (zoals Google) en feedtools (denk aan Zite of Flipboard), krijg je zaken voorgeschoteld die het best bij jou passen.* Je helpt het algoritme een handje door je like- en deelgedrag, en door de mensen die je volgt op bijvoorbeeld Twitter. Als het algoritme goed werkt, krijg je op den duur alleen nog artikelen voorgeschoteld die jou zo interesseren dat je ze het liefst zou delen. Denk daar maar eens over na. De dingen die jij deelt, zijn meestal zaken waar jij het mee eens bent. Als je iets absolute onzin vindt, zie ik jou niet zo snel op de thumbs-up klikken in Zite. Of wel soms? Nope… En dus krijg je niet alleen dingen te zien die jou interesseren, maar waarschijnlijk ook dingen waar jij het mee eens bent. Als je dat proces maar lang genoeg doortrekt (en er wat doemdenkerij op loslaat), wordt je wereld steeds kleiner en gelijkgestemder. Met andersdenkenden word je steeds minder geconfronteerd.

De gouden tip
Terug naar AR. Als we ons filter loslaten op de offline wereld, wacht ons misschien wel eenzelfde proces. Wie nooit meer kleine rugzakjes in etalages te zien krijgt, weet misschien ook niet dat ze er diep van binnen toch wel een wil hebben. Wie smokings projecteert op alle mannen, zal nooit vallen voor een hipster. Food for thought, mensen. 

De gouden tip van vandaag:

Like in de online wereld eens andersdenkenden en als het ooit zover is; wees zuinig met de AR-filters op de offline wereld.

  

*Wie daarover meer wil weten, schaft nu als de wiedeweerga KIJK 5/2012 – ‘Niks vrije informatie’ aan. Dat doe je hier).

photo credit: .FuturePresent. via photopin cc

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.