Home > Apps > Achterbankinterview met de founder van de app Feel

Achterbankinterview met de founder van de app Feel

Emiel Collin Feel

Afgelopen week was ik op uitnodiging van Mazda in Barcelona. En zoals dat heurt bij reisjes van automerken, word je dan in stijl terug gebracht naar het vliegveld. In een dikke Mazda CX5. Mét chauffeur. Die chauffeur, Emiel Collin, bleek een Nederlander mét een vette start-up: Moodj. En Moodj heeft net een app gelanceerd waar ik heel blij van word: Feel.

Meer over de app

Eerst maar even over de app. Feel is een gratis muziek-app (vooralsnog alleen voor iOS) die je kunt koppelen aan je Spotify Pro-account. Eenmaal gekoppeld kan de magic beginnen. Je kunt namelijk gewoon naar je muziek luisteren, maar het idee is dat je ook aan elk nummer een gevoel toekent. Joy bijvoorbeeld, of Peace, Love, Power, Dark, Sexy, Sad of Hope. Zo bouw je playlists op per stemming. Zin in alleen de nummers die je blij maken? Dan luister je naar Joy. Zin om verrast te worden? Dan luister je naar andermans feels; van een vriend bijvoorbeeld, of naar een Feel Radio Station.

De man achter de app

Maar hoe je dat eigenlijk: een Nederlandse start-up leiden vanuit Barcelona? En waar haal je het geld vandaan? Techionista hartje start-ups, en dus is het tijd voor een interviewtje vanaf de achterbank. Emiel, what’s up?!

Weet je nog wat het moment was waarop je het idee voor deze app kreeg? Hoe ging dat?

“Het idee ontstond in 2007 tijdens een brainstorm met een vriend van me. Die vriend was benaderd om een muziekservice aan te bieden in winkels en showrooms in Barcelona. We vroegen ons af hoe we een intuïtieve muziekspeler konden creëren die makkelijk op de gewenste gemoedstoestand af te stemmen was. Daar ontstond het idee om de luisteraars emotionele feedback te laten geven.”

Richtte je speciaal voor de app ook de start-up Moodj op, of bestond die al?

“Met een eerste investeerder hebben we in 2009 een Spaanse BV – Moodj Music Technology SL opgericht. In 2010 hebben we ons prototype van de music player gerealiseerd. Vanaf de tweede investeerdersronde in 2011 hebben we een Nederlandse start-up opgericht, Moodj BV, en zijn we begonnen om een mobiele iOS applicatie te maken.”

 

Emiel feel

Investeerders… Waar heb je die gevonden?

“Onze eerste angel investor kwam uit Amsterdam. De 2e, 3e en 4e ronde is gefinancierd door een investeerder uit Venlo.”

Je zit met vrienden in deze start-up. Hoe is de verdeling?

“Het team bestaat verder uit Simone Rayer en Joris Zaalberg. Mijn partners in crime en co-founders in Moodj. Simone is de spirit-junkie en doet onze Marketing en PR. Joris is onze tech-freak en heeft het product vormgegeven: van prototype tot mobiele applicatie. Afgelopen jaren hebben we samen veel gepitcht en hebben we ervoor gezorgd dat deze droom uiteindelijk werkelijkheid is geworden.”

Je woont zelf in Barcelona. Is dat niet ingewikkeld voor het team?

“We hebben de afgelopen jaren met developers gewerkt vanuit Barcelona, San Pablo en Amsterdam.
Afstand is tegenwoordig wel te overbruggen. Alle communicatiemiddelen zijn er. Al blijft het wel een constante uitdaging om de juiste intentie en boodschap over te brengen.”

Heb je de technologie achter de app helemaal zelf bedacht en ontwikkeld?

“In de eerste fase hebben we hulp gekregen van een spin-off van de Spaanse universiteit Pompeu Fabra: Barcelona Music Audio Technology (BMAT). En in een later stadium hielp The Echo Nest uit Boston. Die is inmiddels gekocht door Spotify.”

 

Spotify is onze contentpartner

 

De app is gratis, wat is je businessmodel? En hoe kom jij in de tussentijd rond?

“We willen graag met onze data aantonen dat we een intuïtievere manier gevonden hebben om muziek te ontdekken en te delen. Tegenwoordig is het lastig voor luisteraars om je weg te vinden in een bijna oneindig aanbod van muziek. Welke artiest was dat ook alweer? Welke genre? Welke periode? Je kent het wel. Categoriseren op gevoel is veel makkelijker. En daarna kun je je gevoel delen met vrienden en zo nieuwe muziek ontdekken. Dat blijkt veel leuker, dieper en interessanter dan het alsmaar doorspitten van playlists.
En, zoals je zelf hebt ervaren, verdien ik in de tussentijd mijn geld met het mede organiseren van internationale events voor het lanceren van nieuwe auto’s. Ik rij vaak met leuke mensen door de mooiste plekjes in Europa en geniet van lekkere muziek along the way. En tussendoor draai ik nog plaatjes in Barcelona’s nightlife.”

Heb je Spotify al gesproken over Feel?

“Ja, we zijn vorig jaar met de intelligentie achter Spotify (the Echo Nest) aan tafel gegaan in Boston.
Coole gasten! Het idee werd warm en positief ontvangen. Spotify is dan ook onze contentpartner en zij kijken ondertussen over onze schouders mee hoe app zich ontwikkelt.”

 

Emiel feel

De app staat net live. Hoeveel downloads al?

“We doen een ‘easy’ launch. Maar het aantal “feelbacks” loopt al tegen de 10.000 aan.”

Hoe waren de reacties?

“Overheersend positief! Uit de bèta fase bleek dat veel gebruikers het leuker vinden om op deze manier met muziek bezig te zijn. Het maakt je bewuster over wat muziek met je doet.”

Nu moeten mensen nog handmatig een ‘feel’ toekennen aan liedjes. Denk je dat dat op termijn automatisch gaat?

“Ik denk dat de technologie daar heel dichtbij komt. Maar de vraag ‘What do you feel’ helpt je bij het bewust worden van je emotionele staat. Zodra technologie dit voor je gaat beantwoorden ben ik bang dat dat vervaagt.”

Heeft Moodj meer app-plannen?

“Android zou een logische volgende stap zijn. Verder smeden we plannen om Feel te integreren in hardware producten.”

Wat is je toekomstdroom voor je start-up en de app?

“Dé partij vinden die ons omarmt qua know-how en back-up en onze visie deelt om de nieuwe muziekspeler van de 21e eeuw te realiseren. Dream big, right?! Ik hoop dat Feel als muziekervaring veel gebruikers kan raken en kan aantonen dat we uiteindelijk allemaal dezelfde gevoelens ervaren met muziek.”

Nieuwsgierig geworden? Download Feel!

You may also like
Hoge nood onderweg? There’s an app for that!
Deze toffe Nederlandse startup gebruikt data om je fietsritjes te transformeren tot 3D-videos
Nomad digital gitar
Ik ga op reis en neem mee… een digitale gitaar!
vudu app
Met één klik op je smartphone je filmcollectie omzetten van DVD naar cloud

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.