Home > Coolness > 2019 wordt het jaar van de streamingoorlog

2019 wordt het jaar van de streamingoorlog

Donald Duck voor schemerlamp

2019 – The Battle of the Streams… Het klinkt als een Hollywood-blockbuster, maar het is keiharde realiteit. Disney lanceert volgend jaar zijn veel besproken streamingsdienst en daarmee is de streamingoorlog een feit.

Vanaf het moment dat Disney aankondigde met een eigen streamingdienst te komen, wordt er al druk gespeculeerd over wat die dienst dan precies behelst. De laatste weken wordt er steeds meer duidelijk, en de plannen van de (teken)film-gigant zijn niet voor de eh… muis.

Alle superhelden verzamelen

Disney is al een tijdje flink bezig met het binnen harken van nieuwe superhelden. De studio die ooit vooral sprookjesfiguren uitbuitte, is inmiddels ook eigenaar van het Marvel-superheldenimperium en van LucasFilm, de drijvende kracht achter de Star Wars films. Alleen al met die rechten in handen kunnen ze zo’n beetje elke blockbuster die er in de afgelopen 20 jaar toe heeft gedaan tot hun eigendom rekenen en dus aanbieden.

Maar dat is nog niet genoeg voor de bedenkers van Micky Mouse, want ze hebben inmiddels ook Hollywood-reus 20th Century Fox overgenomen. Daarmee zijn ze nu dus ook eindbaas over series als The Simpsons, Grace Anatomy en de franchises rondom de X-men.

Veel voor weinig

Niet alleen qua content slaat Disney een flinke slag, ze gaan ook nog eens stunten met de prijs. De exacte kosten per maand zijn nog niet bekend, maar directeur Rober Iger laat, in een gesprek over de (tegenvallende) kwartaalcijfers van Disney, weten dat de dienst goedkoper wordt dan concurrent Netflix.
Daarbij zet Disney niet alleen grote, bestaande titels online, maar gaan ze ook de concurrentie aan met eigen content. Uit een profiel dat de New York Times onlangs maakte van Disney-topman Ricky Straus blijkt dat er in elk geval gewerkt wordt aan een serie die zich gaat afspelen in ‘A Galaxy Far Far Away’. Welk deel van het verhaal deze op handen zijnde Star Wars-serie gaat vertellen is onbekend, maar het budget ligt op een schamele honderd miljoen dollar per aflevering. Dat wordt dus wel waar voor je geld.

Oorlog

Netflix en consorten moeten dus flink aan de bak om de concurrentie met Mickey Mouse en al zijn nieuwe vriendjes aan te kunnen. Want met de rechtenoorlog die Disney heeft ontketend, raken Netflix en bijvoorbeeld ook Videoland een flink aantal grote titels kwijt.
Gelukkig komen de twee belangrijkste streamingdiensten van Nederland in de komende maanden met genoeg nieuwe eigen content, waardoor ze hopelijk hun positie toch nog enigszins behouden. Zo komt Netflix eind 2018 met het laatste seizoen van hun mega-hit House of Cards en wordt in 2019 een verse reeks Stranger Things verwacht. Ondertussen bouwt Videoland vooral door op bestaande TV-successen als Temptation Island en Expeditie Robinson, waarmee ze een compleet eigen markt bedienen.

Burgerslachtoffers

Zoals in elke oorlog zijn uiteindelijk de burgers de grootste slachtoffers, of in dit geval de kijkers. Want met al die streamingsdiensten en het versnipperde aanbod en het netwerk aan rechten, zit een beetje films- en seriesfan zo aan de vier abonnementen. Want wat we iets te makkelijk vergeten is dat ook HBO rustig door produceert. In het nieuwe jaar zal zowel het laatste seizoen van Game of Thrones als een nieuwe reeks afleveringen van Westworld te zien zijn.

Bronnen: Vulture, New York Times
You may also like
Sphero BB-8 robot
Hebben! Star Wars-robotje BB-8 geïntroduceerd

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.