Wie is Techionista?

16_techionista_m6z7829

Hoi! Wij zijn Techionista

En jij misschien ook wel, trouwens. Want een Techionista is een vrouw die (net als wij) houden van de mooie dingen in het leven: van een goed paar killerheels, design in de breedste zin van het woord, streetart, een nieuw jurkje of die ene perfecte matte lipstick.

Maar een Techionista is bovenal een vrouw die gek is van tech. Die gaat stuiteren van enthousiasme als we Moore’s Law in actie zien. Die het liefst altijd de nieuwste smartphone heeft. Zichzelf graag trackt met allerlei quantified self-slimmigheden. Die de meest geeky Kickstarter-projecten backt. Die bij elk probleem roept: ‘there’s an app for that!’. Die chagrijnig wordt van een gat in haar data en ongevraagd het Doppler-effect ten gehore brengt.

Kortom: een Techionista is een nerd op hakken.

Onze missie

Wij zetten ons in voor de empowerment van vrouwen via technologie. Hoe dan? Door erover te praten in de media en op podia, door vrouwen op te leiden én door hen te bemiddelen naar een baan. En wie zijn ‘wij’ nou precies? Wij zijn Founder Vivianne Bendermacher en Co-founder Tamira van Roeyen. We hebben jarenlange ervaring in de media. Vivianne is oud-hoofdredacteur van de merken KIJK, Know How en VIVA en is nu techexpert van RTL Boulevard, techcolumnist voor onder meer Technisch Weekblad en veelgevraagd spreker. Tamira heeft als marketingmanager merken als Flair en VIVA bestierd en was Digital Strategy and Transformation Manager van Sanoma’s vrouwendomein. Samen zetten wij ons nu met Techionista in voor de empowerment van vrouwen via technologie. Ons doel: meer vrouwen werkzaam in de techscene en meer diversiteit op de arbeidsmarkt. Ons motto: de werknemer van de toekomst is autodidact. Oftewel: met het juiste steuntje in de rug, kun je álles bereiken. Ja, ook jij!

Meer weten over onze missie? Bekijk ook eens deze TED-talk van Vivianne over de noodzaak voor vrouwen om technologie te omarmen:

 

Waarom vrouwen?

Maar is dat nou nodig: zo op de barricade voor vrouwen? Ja, dat is heel hard nodig. Why? Omdat er de komende vijf jaar wereldwijd – volgens onder meer schattingen van het World Economic Forum – 7,2 miljoen banen gaan verdwijnen ten gevolge van opkomende technologie. Denk aan automatisering, maar ook aan robotisering en slimme algoritmes. (Wist je dat Techionista al een robotsecretaresse in dienst heeft..?). Welke banen gaan er verdwijnen dan? Vooral administratieve en ondersteunende functies; en dat zijn nou net de functies waar wij vrouwen een stevige positie op de arbeidsmarkt hebben verworven. Nu blijft dat moeilijk voor te stellen. ‘Hoe kan een robot nou ooit mijn baan overnemen?!’, we horen het je denken. Maar kijk eens naar een robot als Sophia en ineens wordt het al minder abstract:

Natuurlijk komen er ook nieuwe banen bij. Dat zijn er naar schatting zo’n 2 miljoen. Maar díe banen zullen nagenoeg allemaal een tech- of ICT-component hebben. En in de wereld van ICT is het droevig gesteld met de diversiteit. In Nederland is bijvoorbeeld 90 procent (!) van de programmeurs man. Als wij vrouwen een positie op de arbeidsmarkt willen behouden, zullen we ons nú extra moeten verdiepen in de wereld van de toekomst; de wereld van technologie. Niet alleen omdat dat móet, maar vooral ook omdat het heel leuk is.

Inspiratie & Events

We inspireren en enthousiasmeren. Dat doen we door overal aanwezig te zijn in de media. Van tv tot radio en op podia, en van websites tot magazines; je ziet ons overal. Daarnaast organiseren we allerlei evenementen. Zoals Techionista’s Toekomst Café. Daar worden bezoekers geïnspireerd én rolmodellen zichtbaar gemaakt. Want: alleen vrouwen uit de techscene mét een knettergoed verhaal, mogen bij ons het podium betreden.

Doe mee!

Opleiding & Empowerment

Techionista biedt eendaagse workshops aan op het gebied van coding, personal branding, visual storytelling, data science of growth hacking. Ook binnen bedrijven. Inmiddels hebben we zo honderden vrouwen empowered. Soms is één dag niet genoeg, en wil iemand omgeschoold worden. Daarom bieden wij samen met partners opleidingstrajecten aan. Zoals onze SAS Data-science Opleiding.

Meer weten

Baanbemiddeling

Techionista wil de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt zekerstellen én zorgen voor meer diversiteit in de wereld van technologie. Dus doen wij ook aan baanbemiddeling. Ook na plaatsing bij een gaaf bedrijf kan Techionista betrokken blijven via coaching, intervisie en bijscholing. Samen zorgen we zo dat zowel onze Techionista’s als bedrijven beter zijn voorbereid op de toekomst.

Koffie? Mail!

Een gevoel krijgen bij Techionista’s events? Kijk bijvoorbeeld eens naar Techionista’s Toekomst Café, hosted by niemand minder dan Google:
Op Radio1 vertelden we meer over onze missie. Luister hier het fragment terug:

Techionista werkte al samen met:

samenwerkingen_logos