Home > Software > Volgt Google ons vanaf nu de winkelstraat in?

Volgt Google ons vanaf nu de winkelstraat in?

Drukke straat

Dat Google zo ongeveer elke digitale stap die we zetten registreert en analyseert, weten we inmiddels wel. Maar afgelopen dinsdag presenteerde de techgigant een wel heel interessante functie voor adverteerders: vanaf nu is Google in staat offline aankopen te linken aan de online advertenties die je gezien hebt door betalingsgegevens te koppelen aan online klikgedrag.

Soms zie je online een advertentie van hét perfecte jurkje en dan is zelfs same-day delivery je te traag. Nee, je wil het nú. Dus dan zit er toch niets anders op dan uit die luie stoel te komen en naar de winkel te gaan. Heel logisch als consument: sommige dingen kopen we nu eenmaal liever in een fysieke winkel. Maarrr… een customer journey als deze is voor de gemiddelde marketeer een nachtmerrie. Want hoe meet je hoe succesvol een online campagne is als de aankopen die er uit voortvloeien zowel online als offline plaatsvinden? Een uitdaging voor Google, dat ondanks alle gekkigheid zoals drones en zelfrijdende auto’s toch nog altijd een online advertentiebedrijf is.

Hier hebben de knappe koppen van de internetreus dus mooi iets op bedacht! Door partnerships aan te gaan met onder andere creditcardmaatschappijen, hebben ze toegang tot een enorme hoeveelheid betalingsgegevens. Ter illustratie: in de VS hebben ze zo al toegang tot 70 procent van de credit- en debitcard-betalingen. De software van Google is in staan om deze data over betalingen in fysieke winkels te vergelijken met de Google-profielen van klanten die op een online advertentie hebben geklikt. Op deze manier kunnen ze aantonen dat Google-advertenties niet alleen online de verkopen verhogen, maar ook offline.

Hey Google, you’re everywhere!

Techgiganten zoals Google zijn al lang niet meer bezig ons enkel online te tracken. Langzaam maar zeker komen ze ook ons offline leven steeds meer binnen. Zo heeft Google Home in een groeiend aantal huishoudens inmiddels een vaste plek, heeft menig woning een slimme thermostaat of camera van Google-dochter Nest en werkt het bedrijf samen met kledingmerken aan connected clothing. Met zo veel data binnen handbereik kunnen ze een steeds completer en intiemer beeld van ons leven schetsen en hun services nog beter op onze persoonlijke wensen afstemmen. Maar ook privacy-vraagstukken kunnen hierdoor niet uitblijven; want ergens wordt het ook wel creepy als je bedenkt dat al die kleine stukjes informatie toch een heel compleet beeld van iemands leven schetsen. Dat realiseer ik me zelf vaak te weinig, waardoor het gemak overwint.
Maar is dat dan iets dat we Google moeten verwijten? Ik denk van niet. Het is een soort ruilhandel: wij consumenten gebruiken de “gratis” services en betalen in feite met onze data, waarmee Google dan weer geld verdient. Wie dat niet wil, staat het natuurlijk vrij om te kiezen voor een andere zoekmachine, of om zijn privacy-instellingen aan te passen. Volgens mij heeft Google de plicht ons goed te informeren, zodat wij met die kennis onze eigen afweging kunnen maken. En dat dóet het bedrijf. Met betrekking tot de betalingsgegevens beschermt Google je privacy door deze alleen anoniem, versleuteld en op een geaggregeerd niveau te analyseren. Of dit consumenten genoeg vertrouwen geeft, zal de toekomst uitwijzen. Ik zou zeggen: maak vooral je eigen afweging ;).

Leave a Reply