Home > Coolness > Bestuur je telefoon met een knipoog

Bestuur je telefoon met een knipoog

Daadwerkelijk iets intikken op je computer of telefoon is zó 2016. Nee, tegenwoordig roepen we onze verzoeken in het luchtledige (“Hé Siri, wat voor weer wordt het?”) en begrijpen slimme AI-assistenten direct wat we bedoelen. Maar soms is het toch een beetje gek om zo in het rond te roepen. Zou het niet mooi zijn als een computer of telefoon onze gezichtsuitdrukking kon interpreteren, zonder dat er een woord aan te pas komt? Precies dát onderzocht De Duitse PhD student Denys Matthies.

De manier waarop we met computers communiceren, verandert in een razend tempo. Touch screens en voice control zijn al lang niet meer nieuw, dus ging Denys Matthies met zijn team op zoek naar een andere manieren om je telefoon aan te sturen. De uitkomst van hun onderzoek is een vondst waardoor je telefoon vijf soorten gezichtsuitdrukkingen van elkaar kan onderscheiden: glimlachen, knipogen, je hoofd naar rechts draaien, je mond openen en een ‘shh’ geluid maken. Knap hoor!

Tussen de oren

Hoe kan je telefoon je gezichtsuitdrukking lezen? In tegenstelling tot wat je nu misschien denkt is het niet nodig om de hele dag een camera op je snufferd te hebben. Nee, het antwoord zit ‘m in een slimme in-ear koptelefoon. Denys en zijn team maakten een prototype van een koptelefoon die de veranderingen in het oorkanaal herkent bij verschillende gezichtsuitdrukkingen. Hiermee kun je dan bepaalde acties aan een specifieke gezichtsuitdrukking verbinden. Hoewel het natuurlijk hartstikke leuk is om een smiley te versturen door daadwerkelijk te smilen, is deze technologie een uitkomst voor mensen met een handicap, legt Denys uit in een interview met newscienst.com. Zo kun je bijvoorbeeld een knipoog verbinden aan het beantwoorden van een binnenkomende oproep. Ook tijdens het rijden kun je hiermee je telefoon op een veel veiligere manier besturen. Kun jij gewoon twee handen aan het stuur en twee ogen op de weg houden.

Op dit moment is de technologie alleen nog getest binnen het onderzoeksproject, maar wie weet wat deze ontwikkeling in de toekomst kan betekenen. We lopen tenslotte toch al de halve dag rond met een koptelefoon, niet waar? Kleine stap naar een nóg slimmer exemplaar. En ook leuk: hiermee kun je ongegeneerd knipoogjes uitdelen in het openbaar, want hé je bestuurt gewoon je telefoon toch! 😉

Leave a Reply